Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Dionice zlatnih rudnika imaju potencijal znatnoga cjenovnog rasta

Dionice zlatnih rudnika imaju potencijal znatnoga cjenovnog rasta

25.07.2014. / 14:31 Autor: Kategorija: Novosti, Proizvođači, Zlatni rudnici A+ / A-
Zlatni rudnici

Foto: Babakathy, Wikipedia Commons

HUI Gold BUGS, poznati svjetski indeks dionica najvećih tvrtki koje se bave rudarenjem zlata, predstavlja izvrstan indikator stanja u rudarskom sektoru plemenitih kovina. Zajedno s Philadelphia Gold and Silver indeksom (oznaka XAU) čini najpažljivije promatrani sektorski dionički indeks među globalnim investitorima.

U indeks je uvršteno 15 kompanija, među kojima su najznačajnije Barrick Gold, Goldcorp i Newmont Mining. Te tri kompanije čine gotovo polovicu vrijednosti indeksa HUI Gold BUGS.

Najbrojnije kanadske kompanije

Barrick Gold najveća je svjetska kompanija za iskopavanje i rafiniranje zlatne rude, koja svoje sjedište ima u kanadskom gradu Torontu, država Ontario. Kompanija razvija projekte eksploatacije mineralnoga blaga na pet kontinenata, od kojih su mnogi u funkcionalnoj fazi, te ostvaruju dobit.

Goldcorp je također kanadska kompanija, kojoj je sjedište u Vancouveru, država British Columbia, a zlatni rudnici u njezinu posjedu, njih pet, nalaze u Kanadi i SAD-u, zlatni rudnici u Meksiku postoje tri, te još dva rudnika u Latinskoj Americi. Osim navedenih rudnika, kompanija poduzima aktivnosti na osam lokacija u Sjevernoj i Južnoj Americi koje bi mogle postati buduća mjesta eksploatacije zlatne rude.

Newmont Mining američka je kompanija sa sjedištem u saveznoj državi Colorado, a spada među tri najveća proizvođača zlata na svijetu. Posjeduje aktivne zlatne rudnike u američkoj saveznoj državi Nevada, te u Indoneziji, Australiji, na Novom Zelandu u Gani i Peruu.

Diverzifikacija portfelja

Osim spomenutih kompanija, index HUI Gold BUGS sadrži još i dionice devet vodećih kanadskih kompanija za iskopavanje i proizvodnju zlata, četiri južnoafričke kompanije, te po jednu sa sjedištem u Peruu i Velikoj Britaniji (Channel Islands).

Internetski portal Safehaven.com izradio je tehničku analizu vrijednosti indeksa HUI Gold BUGS. Ta analiza može predstavljati kvalitetnu pomoć prilikom odluke o kupnji ili prodaji dionica zlatnih rudnika. U analizi se ističe kako je trenutni kratkoročni silazni trend indeksne cijene pred probijanjem na više cjenovne razine.

Kupci investicijskih plemenitih kovina u svojim nastojanjima da diverzificiraju svoj portfelj nerijetko posežu upravo za dionicama tvrtki čija se djelatnost temelji na ekstrakciji i proizvodnji plemenitih kovina. No, cijene dionica zlatnih rudnika već godinama ne prate trend što su ga na tržištu roba uspostavile plemenite kovine. Omjer cijene dionica u odnosu na cijenu zlata iznimno je nepovoljan za dionice, te je još uvijek daleko ispod povijesnoga prosjeka. Stoga je moguće očekivati da će u idućem razdoblju dionice povezane s eksploatacijom plemenitih kovina doživjeti brži rast nego što će ga doživjeti cijena zlata i srebra.

Cjelovitu tehničku analizu kretanja cijena indeksa HUI Gold BUGS možete pronaći na internetskim stranicama Safe Haven.

Dionice zlatnih rudnika imaju potencijal znatnoga cjenovnog rasta Reviewed by on . [caption id="attachment_38" align="alignright" width="300"] Foto: Babakathy, Wikipedia Commons[/caption] HUI Gold BUGS, poznati svjetski indeks dionica najvećih [caption id="attachment_38" align="alignright" width="300"] Foto: Babakathy, Wikipedia Commons[/caption] HUI Gold BUGS, poznati svjetski indeks dionica najvećih Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori