Nedjelja , 24.10.2021.

Početna » Novosti » Zašto ulagati u zlatne kovanice i poluge?

Zašto ulagati u zlatne kovanice i poluge?

23.11.2018. / 16:47 Autor: Kategorija: Novosti, Savjeti, Zlato A+ / A-

Prema izvješću Svjetskog savjeta za zlato već tijekom prvog tromjesečja 2017. godine rapidno je porastao interes ulagača za zlatnim polugama i kovanicama. Točnije, taj je interes porastao za više od 9 posto u usporedbi s proteklom godinom, a raste i dalje. Ovaj trend je najizraženiji u Europi, budući da su ulagači zbog političke i ekonomske krize odlučili ulagati u sigurno utočište poput zlata.

Zašto ulagati u zlato?

Zlato je dugoročna investicija i kao takvog ga treba i promatrati.

Zlato ne može biti tiskano (potrebno je 10 godina od pronalaska u rudniku do proizvodnje), ne može biti falsificirano (tehnologija uvijek prepozna lažno zlato), ne može biti predmet inflacije. Ono nema vremenskog ograničenja, nema rok trajanja i likvidno je, što znači da se lako pretvara u gotovinu.

U kombinaciji, ove su značajke razlog zašto je zlato kroz povijest bilo preferirana privatna rezerva bogatstva. Osiguravajući sigurnost i potencijal za dugoročni rast, zlato je cijenjeno u svim kulturama, vladama i gospodarstvima.

Interes za zlatom je velik i zbog stalnog nedostatka sigurnosti zbog globalnih i gospodarskih pitanja, od Brexita do stabilnosti eura i stalnog nedostatka povrata na tradicionalnu imovinu. Svjetski savjet za zlato primjećuje da je dvogodišnji prinos na dug koji je izdala njemačka vlada na najnižoj razini ikad zabilježenoj.

Tko sve ulaže u zlato?

Kupci u Indiji, Kini i ostalim zemljama pridružuju se američkim ulagačima kada je riječ o pozitivnim stavovima glede ulaganja u zlatne kovanice i poluge. Oni su tijekom prvog tromjesečja zajedno kupili gotovo 290 tona zlata, što je investicija od 11 milijardi dolara.

Ovaj porast potražnje započeo je još 2016. godine, točnije u trećem i četvrtom tromjesečju.

Kupnja zlata na kineskom tržištu tako se u prvom kvartalu povećala za 30 posto u odnosu na isto razdoblje u godini ranije. Rastuća podrhtavanja na kineskom tržištu nekretnina i devalvacija juana dva su čimbenika koji se pripisuju ovakvom razvoju situacije.

Iako je zlato važan dio indijske kulture, narod je podnio veliki pritisak likvidnosti zbog vladine provedbe demonetizacije. Međutim, čak je i tamo potražnja za zlatom porasla u prvom tromjesečju. Analitičari predviđaju dodatnu potražnju za zlatom kako se stanje gotovine poboljšava.

U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježena je dobit u segmentu zlata tijekom prvog tromjesečja, što je rezultiralo usporavanjem potražnje za uvezenim zlatnim kovanicama i drugim predmetima. Međutim, izvješće bilježi rastuće očekivanje korekcija na tržištu dionica, što bi brzo preokrenulo taj trend.

Izvor: www.moneymetals.com

Zašto ulagati u zlatne kovanice i poluge? Reviewed by on . Prema izvješću Svjetskog savjeta za zlato već tijekom prvog tromjesečja 2017. godine rapidno je porastao interes ulagača za zlatnim polugama i kovanicama. Točni Prema izvješću Svjetskog savjeta za zlato već tijekom prvog tromjesečja 2017. godine rapidno je porastao interes ulagača za zlatnim polugama i kovanicama. Točni Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori