>

Francuski zlatnik 'Anđeo' (Angel)

Francuski zlatnik Angel

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, prodaji možete dobiti klikom na link...


Na prednjoj strani ovoga zlatnika prikazan je motiv anđela koji ispisuje francuski ustav postavljen na pijedestal.


Lijevo od anđela, iza njegovih leđa, utisnut je snop sa sjekirom (fascis), simbol vlasti i moći. Desno od anđela nalazi se ponosni pjetlić koji simbolizira borbeni duh francuske republike. Iznad anđela polukružno je ispisan tekst REPUBLIQUE FRANCAISE (Republika Francuska).


Motiv na prednjoj strani ovoga zlatnika oblikovan je tijekom francuske građanske revolucije potkraj 18. stoljeća. Taj je isti dizajn 1871. godine ponovno iskorišten kao motiv na popularnoj seriji zlatnika od 20 franaka, koja je izdavana sve do 1898. godine.


Stražnja strana prikazuje lovorov vijenac mira i napretka usred kojega je utisnuta nominala zlatne kovanice (20 francs), te godina izdanja. Kružno iznad vijenca nalazi se tekst LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE (sloboda, jednakost, bratstvo).


Težina zlatnika je 6,45 grama, a čistoća zlata je 90 posto, što znači da u sebi sadrži 5,8065 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata. Promjer kovanice je 21 milimetar, a debljina 1,3 milimetara.


Francuski zlatni "Anđeli" od samoga su se početka smatrali kao donositelji sreće osobi koja ga je posjedovala, zbog čega je bio prozvan "lucky Angel". Zbog toga su ga na svojim putovanjima u svojim džepovima imali kapetani trgovačih i putničkih brodova, piloti vojnih aviona za vrijeme oba svjetska rata, kao i vojnici u borbenim akcijama.


Cijena ovoga zlatnika kreće se u rasponu od 190 do 220 eura. Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje...


Želite saznati više informacija o ovom zlatniku? Posjetite nas na Zlatnici.com.

Autor: Numizmatika

Francuska, zlatnik, anđeo, angel, 20 franaka, otkup zlatnika

Design downloaded from free website templates.