>

Britanski zlatnik 'Sovereign'

Otkup zlatnika Britanski Sovereign

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, prodaji možete dobiti klikom na link...


Velika Britanija već nekoliko stoljeća kuje zlatni novac 'Sovereign' (u prijevodu: 'vladar' ili 'suveren'). Oblik, veličina i težina toga zlatnika mijenjali su se kroz povijest, a zatim je 1817. godine utvrđen standard prema kojemu ih je lako prepoznati.


Britanski zlatni novac 'Sovereign' ima težinu od 7.9881 grama, promjer 22,05 milimetara, debljinu 1.52 milimetara, čistoću 0,9167 ili 91,67 posto zlata, stvarnu količina zlata 7.3224 grama ili 0,2354 unci. Na reversu prikazuje motiv Svetog Đurđa kako ubija zmaja, a na obversu lik engleskog suverena. Cijena ovome zlatniku kreće se u rasponu između 210 i 260 eura.


Ako želite saznati više informacija o seriji zlatnika Sovereign, posjetite nas na internetskim stranicama Zlatnici.com.


Kraljica Elizabeth IIBritanski zlatnik Sovereign Elizabeth II

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje... Zlatni novac 'Sovereign' s likom engleske kraljice Elizabeth II kuje se od 1957. godine sve do danas, uz prekid od 1968. do 1974., te od 1982. do 2000.


Lik kraljice pojavljuje se u dva oblika: s trakom u kosi (mlada kraljica) i s kraljevskom dijademom (kraljica u poznijoj dobi). Tekst na obversu glasi: ELIZABETH II DEI GRATIA REGINA F.D.


Na stražnjoj strani kovanice s kraljicom Elizabeth II nalazio se motiv Sv. Juraja u borbi sa zmajem na svim izdanjima, osim na izdanju iz 1989. godine, koji je izdan u povodu 500. godišnjice izdavanja prvog zlatnika 'Sovereign', kada je predstavljen jedinstveni dizajn.


Kralj Georg V


Britanski zlatnik Sovereign Georgivs V

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje... Kovan u razdoblju od 1911. do 1935. godine, engleski je zlatni novac 'Sovereign' sadržavao lik kralja Georgea V, okrenutog u profilu lijevo. Tekst na obversu glasi: GEORGIVS V DG BRITT OMN REX FD IND IMP.


Ovaj se zlatnik kovao u kovnicama Engleske, Australije, Kanade, Indije i Južnoafričke Republike.


Kralj Edward VII


Britanski zlatnik Sovereign Edwardvs

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje... Kralj Edward VII u profilu okrenutom udesno nalazi se na zlatnim kovanicama 'Sovereign' izdavanima u razdoblju od 1902. do 1910. godine. Tekst na zlatniku glasi EDWARDVS VII D G BRITT OMN REX F D IND IMP.


Riječ je o zlatniku koji se kovao tek nekoliko godina, budući da je i vladavina kralja Edwarda VII, prema britanskim standardima, relativno kratko trajala. Prva izdanja kovana su u kanadskoj kovnici u Ottawi, a zatim i u Londonu, Melbourneu, Perthu i Sydneyu.


Kraljica Victoria


Britanski zlatnik Sovereign Victoria

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje... Lik engleske kraljice Victorie pojavljuje se na britanskim zlatnicima 'Sovereign' proizvedenim u razdoblju od 1838. do 1901. godine.


Tekst na zlatniku prvoga izdanja, s likom kraljice u mladoj dobi na obversu glasi: VICTORIA D G BRITANNIAR REG F D. Drugo izdanje sadrži skraćeni tekst VICTORIA D G BRITT REG F D. I konačno, zadnje, treće izdanje (na slici), poznatije i kao izdanje "s velom", sadrži tekst VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP.

Autor: Numizmatika

Otkup zlatnika, Sovereign, Elizabeth II, Georg V, Victoria, Edward VII

Design downloaded from free website templates.