>

Zlatnik dukat 'kralj Aleksandar' iz Kraljevine Jugoslavije

Dukat kralj Aleksandar

Po uzoru na austrijske zlatne dukate, Kraljevina Jugoslavija početkom 30-tih godina prošloga stoljeća izdala je seriju zlatnih kovanica s likom kralja Aleksandra. Kovanice su imale identičan promjer, debljinu i težinu kao austrijski dukati, odnosno, kao i venecijanski dukati iz 18. stoljeća.


Zanimljivo je da su svi izdani dukati Kraljevine Jugoslavije na sebi imali utisnutu puncu, odnosno, znak kojim se potvrđivala vjerodostojnost kovanice. Postojala su tri znaka koja su utiskivana u donjem desnom kvadrantu svake kovanice: žitni klas, kukuruzni klas ili mač. Utisnuti znak vrlo je malen, i moguće ga je identificirati samo pod povećalom.


Svi zlatni dukati iz ovoga izdanja imali su čistoću 986 tisućinki.


1 dukat


1 dukat, kralj Aleksandar

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup dukata klikom ovdje... Promjer jednostrukog dukata iznosi 20 milimetara, debljina 0,7 milimetara, a težina mu je 3,49 grama. U sebi sadrži 0,1106 unci čistoga zlata.


Na prednjoj strani jednostrukog dukata izdanog od strane Kraljevine Jugoslavije, prikazan je lik kralja Aleksandra, oko kojega se kružno nalazi ćirilični tekst ALEKSANDAR I KRALJ JUGOSLAVIJE. Koso ispod biste ispisan je ćirilični tekst KOVNICA A.D. a ispod teksta se nalazi punca, odnosno, utisnut je znak autentičnosti. Sa stražnje strane utisnut je kraljevski grb s dvoglavim orlom, na čijim se prsima nalaze srpski grb s ocilima i hrvatski grb šahovnica. Polukružno oko grba ispisan je tekst na latinici KRALJEVINA JUGOSLAVIJA i godina izdanja, a u podnožju grba ispisana je brojka jedan (1) i tekst DUKAT lijevo i desno od brojke ispisan latiničnim i ćiriličnim pismom.


4 dukata


4 dukata, kralj Aleksandar i kraljica Marija

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup dukata klikom ovdje... Težina četvorostrukog dukata iznosi 13,9636 grama, promjer mu je 40 milimetara, a debljina 0,7 milimetara. U sebi sadrži 0,4430 unci čistoga zlata.


Četverostruki dukat što ga je izdala Kraljevina Jugoslavija na licu sadrži dva lika. Kralj Aleksandar s naočalima i u svečanom kraljevskom odijelu stoji kraj kraljice Marije koja na glavi ima tijaru. Polukružno oko kralja i kraljice ispisan je ćirilični tekst KRALJ ALEKSANDAR I. KRALJICA MARIJA, dok je na dnu sitnim slovima ćiriličnim slovima ispisano KOVNICA A.D. Punca se nalazi iza leđa kralja Aleksandra, odmah nakon završetka kružno postavljenoga teksta. Na naličju se nalazi kraljevski grb s dvoglavim orlom koji ima srpski i hrvatski grb na prsima. Polukružno oko grba ispisan je tekst na latinici KRALJEVINA JUGOSLAVIJA i godina izdanja, a u podnožju je ispisana brojka četiri (4) i tekst DUKATA lijevo i desno od brojke ispisan na oba pisma (latinično i ćirilično).


Ako želite doznati više o jednostrukom dukatu s likom jugoslavenskog kralja Aleksandra ili pak o četverostrukom dukatu s likom kralja Aleksandra i kraljice Marije, posjetite nas na internetskim stranicama Zlatnici.com.

Autor: Numizmatika

zlatnik, dukat, kralj Aleksandar, kraljica Milica, Kraljevina Jugoslavija, 1 dukat, 4 dukata, otkup zlatnika

Design downloaded from free website templates.