>

Meksički zlatnik od 50 pesosa (Centenario)

Otkup zlatnika od 50 pesosa, Meksiko

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, prodaji možete dobiti klikom na link...


Prvo izdanje meksičkog zlatnika od 50 pesosa, poznatog i kao Centenario, iskovano je 1921. godine, u povodu stote obljetnice završetka meksičke revolucije, te proglašenja neovisnosti od Španjolske. Komemorativna kovanica postala je, međutim, toliko popularna da je njezina proizvodnja nastavljena i u kasnijim desetljećima.


U razdoblju između 1949. do 1972. godine proizvedeno je gotovo četiri milijuna primjeraka, koji su na sebi imali utisnutu 1947. kao godinu izdanja, zbog čega se zlatnici toga godišta smatraju pretiskom (restrike).


Nakon što je građanima Sjedinjenih Država potkraj 1974. ponovno zakonski omogućeno da posjeduju zlatni novac, meksički je zlatnik od 50 pesosa postao jedan od najpopularnijih i najtraženijih investicijskih buliona.


Meksički zlatnik od 50 pesosa

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje...


S prednje strane kovanice prikazan je lik djevojke s krilima koja predstavlja slobodu, s lovorovim vijencem u lijevoj ruci, te sa slomljenim okovima u desnoj. S lijeve strane ispisana je nominala "50 PESOS", a s desne je utisnut podatak o količini čistoga zlata što ga kovanica sadrži: 37,5 Gr. ORO PURO. Pri dnu su ispisane dvije godine, 1821, odnosno godina završetka rata za neovisnost Meksika, a pokraj je i godina izdanja. Dva poznata meksička vulkana, Popocatepetl i Iztaccihautl, prikazana su u pozadini.


Na stražnjoj je strani utisnut meksički grb, orao koji u kljunu drži zmiju. Kružno oko orla ispisan je tekst ESTADOS UNIDOS MEXICANOS.


Meksički zlatnik od 50 pesosa sadrži 1,2057 unci čistoga zlata, a izrađen je od legure koja se sastoji od 90 posto zlata i 10 posto bakra. Promjer mu je 37 milimetara, debljina 2,69 milimetara, a ukupna težina 41,66 grama.


Ako želite doznati više o meksičkom zlatniku od 50 pesosa, posjetite nas na web stranicama Zlatnici.com. Kupnju investicijskih zlatnika možete obaviti i u web trgovini Plemenit.com.

Autor: Numizmatika

Otkup zlatnika, 50 pesos, Meksiko

Design downloaded from free website templates.