>

Zlatnik 'kralj Milan I. Obrenović' iz Srbije

Otkup zlatnika od 20 dinara kralj Milan I Obrenović

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, prodaji možete dobiti klikom na link...


Kraljevina Srbija potkraj 19. stoljeća izdala je nekoliko izdanja standardnih zlatnih optjecajnih kovanica nominale od 10 i 20 dinara, budući da je u to vrijeme stupila u Latinsku monetarnu uniju, u kojoj se od država članica zahtijevalo da izdaju zlatnike točno određenih mjera.


Ako želite doznati više informacija o zlatnicima s likom kralja Milana Obrenovića, posjetite nas na web stranicama Zlatnici.com


Prvo izdanje kovanice od 20 dinara u optjecaju se pojavilo 1879. godine, a drugo 1882. godine. Na prednjoj strani oba izdanja nalazi se lik srbijanskoga kralja Milana Obrenovića okrenutog udesno. U krugu oko glave kralja Milana na prvom se izdanju pojavljuje tekst ispisan ćirilicom MILAN M. OBRENOVIĆ IV. KNJAZ SRPSKI, dok je tekst drugoga izdanja izmijenjen i pojednostavljen, a glasi (također ispisan ćirilicom) MILAN I. KRALJ SRBIJE.


Otkup zlatnika od 20 dinara kralj Milan I

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup klikom ovdje...


Na stražnjoj strani kovanice utisnut je vijenac s kraljevskom krunom na vrhu, te ispisanom nominalom ćiriličnim pismom 20 DINARA, ispod čega je utisnuta godina izdanja. Na rubu kovanice ispisan je tekst "BOG ČUVA SRBIJU" također na ćirilici.


Premda srbijanske kovanice izdane u sklopu Latinske monetarne unije u početku nisu cirkulirale na području današnje Republike Hrvatske, nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije i ulaska hrvatskih krajeva u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kovanice s likom srbijanskoga kralja Milana Obrenovića počele su se širiti i u našim krajevima, budući da su imale standardna obilježja kao i kovanice iz Francuske, Italije, Austrije, Švicarske, Belgije i drugih zemalja Latinske monetarne unije.


Težina kovanice od 10 dinara iznosi 3,22 grama, a promjer joj je 18 milimetara. Kovanica od 20 dinara teži 6,45 grama, a promjer je 21,5 milimetar. Obje kovanice sadrže 90 posto zlata.


Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje...

Autor: Numizmatika

Otkup zlatnika, Srbija, 10 dinara, 20 dinara, kralj Milan I, Obrenović

Design downloaded from free website templates.