>

Austrijski zlatni dukat 'Franjo Josip', jednostruki i četverostruki

Austrijski dukat Franjo Josip (Franc Ios, Franz Jozef) jednostruki

Zacijelo najrasprostranjeniji zlatni novac u domovinskih Hrvata, dukat 'Franjo Josip' (poznati i kao 'Franz Jozef') krajem 19. i početkom 20. stoljeća smatrao se sredstvom očuvanja vrijednosti, te su ga brojni građani Austro-Ugarske Monarhije, ali i drugih zemalja u Europi, kupovali kao vjenčani dar, ukras ili naprosto kao zalog za budućnost. Koristio se također i za međunarodna plaćanja.


Zbog svoje rasprostranjenosti i popularnosti kroz prethodno stoljeće, on se i danas često može naći u Hrvatskoj.


Ovaj se dukat još i danas izrađuje u milijunskim nakladama u austrijskoj kovnici Muenze Osterreich u obliku kakvoga je imao izvorni dukat iz 1915. godine, što uključuje i otisnutu godinu izdanja. Obje kovanice izrađene su od zlata čistoće 986 tisućinki (98,6 posto).


Jednostruki dukat


Austrijski dukat Franjo Josip (Franc Ios, Franz Jozef) jednostruki

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup dukata klikom ovdje... Promjer jednostrukog dukata iznosi 20 milimetara, debljina 0,7 milimetara, a težina mu je 3,49 grama. U sebi sadrži 0,1106 unci čistoga zlata.


Na reversu zlatnika otisnut je lik cara Franje Josipa (Franz Jozef) okružen tekstom FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR. Na obversu se nalazi grb Austro-Ugarske monarhije, te dvoglavi austrijski carski orao, okružen tekstom HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915. Cijena ovog dukata kreće se u rasponu od 100 do 130 eura.


Četverostruki dukat


Austrijski dukat Franjo Josip (Franc Ios, Franz Jozef) cetverostruki

Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup dukata klikom ovdje... Težina četvorostrukog dukata iznosi 13,9636 grama, promjer mu je 40 milimetara, a debljina 0,7 milimetara. U sebi sadrži 0,4430 unci čistoga zlata.


Na reversu zlatnika otisnut je lik cara Franje Josipa (Franz Jozef) u svečanoj imperatorskoj odjeći i tekst FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR. Na obversu se nalazi grb Austro-Ugarske monarhije, te dvoglavi austrijski carski orao, s tekstom HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915. Na dnu kovanice nalazi se brojka četiri u zagradama (4), koja utvrđuje vrijednost od četiri dukata. Cijena ovog dukata kreće se u rasponu od 430 do 480 eura.


O jednostrukom dukatu Franjo Josip (Franc Ios), baš kao i o četverostrukom dukatu s likom istoga vladara možete doznati više na stranicama Zlatnici.com.

Autor: Numizmatika

zlatnik, dukat, Franjo Josip, Franc Ios, Franz Jozef, jednostruki, četverostruki, otkup dukata

Design downloaded from free website templates.