>

Francuski zlatnik 'Marianne - pijetao'

Francuski zlatnik Marianne Pijetao

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, o prodaji možete dobiti klikom na link...


Francuski zlatnik od 20 franaka iz doba Treće republike poznat je kao zlatnik "Marianne", nazvan po liku mlade žene na reversu. Marianne je francuski nacionalni simbol koji alegorijski predstavlja slobodu i razum.


No, isti je zlatnik poznat i kao "pijetao" budući da se na njegovu reversu nalazi galski pijetao, također jedan od simbola Francuske.


Na prednjoj strani ove zlatne kovanice, kružno iznad pijetla ispisan je tekst LIBERTE - EGALITE - FRATERNITE (sloboda, jednakost bratstvo). Nominala od 20 franaka ispisana je donjem središnjem dijelu (20 Fcs), razdvojena pijetlovim nogama. Na dnu je utisnuta godina izdanja.


Francuski zlatnik Marianne Pijetao

Na stražnjoj strani prikazan je lik djevojke Marianne s vijencem od hrastovih grančica oko glave, uz kružno ispisani tekst REPUBLIQUE FRANCAISE (Republika Francuska).


Težina zlatnika je 6,45 grama, a čistoća zlata je 90 posto, što znači da u sebi sadrži 5,8065 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata. Promjer kovanice je 21 milimetar, a debljina 1,3 milimetara.


Francuski zlatnik "Marianne - pijetao" smatra se jednim od najpopularnijih klasičnih investicijskih zlatnika, koji je kovan u razdoblju od 1898. do 1914. godine. Kovanice s otisnutim godinama od 1907. do 1914. službeno su kovane u kovnici u Parizu i kasnije, od 1921. do 1960. godine. Cijena ovoga zlatnika kreće se u rasponu od 190 do 220 eura.


Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje...


Ako želite doznati više informacija o ovom zlatniku, posjetite nas na Zlatnici.com.

Autor: Numizmatika

Francuska, zlatnik, Marianne, pijetao, 20 franaka, rooster, otkup zlatnika

Design downloaded from free website templates.