>

Ugarski zlatnik 'Ferencz Jozsef' dvostruke nominale

Otkup zlatnika Ferencz Jozsef franak, Ugarska

Informaciju o kupnji ili otkupu zlatnika, odnosno, prodaji možete dobiti klikom na link... Budući da je Ugarska u doba Habsburške monarhije imala ovlast kovati svoj vlastiti novac, u vrijeme Latinske monetarne unije krajem 19. i početkom 20. stoljeća, izdana su dva zlatnika nominirana u forintima i francima, kako bi se i Ugarska mogla priključiti toj uniji.


Prednja strana ugarske kovanice bila je vrlo slična austrijskoj kovanici dualne nominale. Sadržavala je lik kralja Franje Josipa (Franz Jozef), no tekst je bio ispisan na mađarskom jeziku: "FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR".


Na stražnjoj se strani nalazi ugarski grb ispod kojega su, što je osobito zanimljivo, prikazana i četiri povijesna hrvatska grba, koje imamo i na suvremenome grbu Republike Hrvatske. Oko grba nalazi se natpis "MAGYAR KIRALYSAG".


Ako želite doznati više o ugarskom zlatniku dualne nominale od 4 forinta i 10 franaka, ali i o zlatniku dualne nominale 8 forinti i 20 franaka, posjetite web stranice Zlatnici.com.


Nominala 4 forinti / 10 franaka


Manja kovanica imala je nominalu od četiri forinta (ispisanu uz desnu stranu grba kao 4 Frt), te 10 franaka (ispisanu uz lijevu stranu grba kao 10 Fr). Bila je teška 3,23 grama, te je bila izrađena od slitine čistoće 90 posto, što znači da je sadržavala 2,9 grama čistoga zlata. Promjer joj je bio 18 milimetara.


Cijena ovoga zlatnika kreće se u rasponu od 90 do 120 eura. Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup klikom ovdje...


Otkup zlatnika Ferencz Jozsef franak, Ugarska

Nominala 8 forinti / 20 franaka


Veća je kovanica bila nominale osam forinti (8 Frt), odnosno, 20 franaka (20 Fr), slično kao i kovanice ostalih članica monetarne unije - Francuske, Italije, Švicarske i Belgije. Težila je 6,46 grama, a u sebi je sadržavala 5,81 gram čistoga zlata ili 90 posto. Promjer joj je bio 21 milimetar.


Cijena većega zlatnika kreće se u rasponu od 190 do 230 eura. Provjerite raspoloživost ili zatražite ponudu za otkup zlatnika klikom ovdje...

Autor: Numizmatika

Otkup zlatnika, Ferencz Jozsef, 4 ili 8 forinti, 10 ili 20 franaka, Ugarska

Design downloaded from free website templates.