>

Zlatnik Američki orao (American gold eagle)

Otkup zlatnika Američki orao (American gold eagle)

Informaciju o mogućnosti kupnje ili otkupa zlatnika, odnosno, prodaje možete zatražiti ovdje...


Djevojka koja simbolizira slobodu prikazana je na prednjoj strani zlatnika "Američki orao" (American Gold Eagle), čiji je oblik nadahnut kovanicom od 20 zlatnih dolara kovanom između 1907. i 1933. godine. Autor dizajna bio je Augustus Saint Gaudens, podrijetlom Irac, po kojemu je kovanica s početka stoljeća dobila ime. Suvremena kovanica sadrži tekst "LIBERTY" postavljen polukružno na vrhu, te utisnutu godinu izdanja.


Stražnja strana prikazuje orla koji donosi maslinovu grančicu u vlastito gnijezdo. Iznad orla polukružno je ispisan tekst "UNITED STATES OF AMERICA", u sredini su utisnuta dva slogana po kojima je poznat američki novac: "E PLURIBUS UNUM" i "IN GOD WE TRUST". Polukružno ispod orlova gnijezda ispisana je informacija o nominali i količini zlata: "1 OZ FINE GOLD - 50 DOLLARS".


Otkup zlatnika Američki orao (American gold eagle)

Provjerite raspoloživost ili otkupnu cijenu zlatnika ovdje...


Osim u nominali od 50 dolara, te količini zlata od jedne unce, zlatnik "Američki orao" proizvodi se i u nominalama od 5 dolara (jedna desetina unce), 10 dolara (jedna četvrtina unce) i 25 dolara (jedna polovina unce).


Godina izdanja na zlatnicima kovanim u razdoblju od 1986. i 1991. ispisana je rimskim brojevima, nakon čega su se godine počele prikazivati standardnim (arapskim) brojevima.


Kovanica od jedne unce izrađena je od legure koja se sastoji od 91,67 posto zlata, 3 posto srebra i 5,33 posto bakra. Promjer joj je 32,7 milimetara, debljina 2,87 milimetara, a ukupna masa 33,93 grama. Cijena ove kovanice na svjetskom je tržištu obično jednaka ili malo veća cijeni zlata od kojega je izrađena.


Ako želite doznati više o zlatniku Američki orao, posjetite web stranicu Zlatnici.com. Ovaj investicijski zlatnik možete kupiti i putem portala Plemenit.com.

Autor: Numizmatika

Otkup zlatnika, Američki orao, American gold eagle, USA

Design downloaded from free website templates.