Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Analiza » Geopolitička zbivanja najveća prijetnja financijskim tržištima

Geopolitička zbivanja najveća prijetnja financijskim tržištima

24.06.2014. / 10:00 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti A+ / A-
Geopolitička zbivanja prijetnja financijskim tržištima

Foto: worradmu, freedigitalphotos.net

Prema istraživanju što ga je provela i objavila britanska banka Barclays, investitori u svijetu trenutno osjećaju veću bojazan zbog geopolitičkih zbivanja u svijetu nego zbog labave monetarne politike američke središnje banke FED, prenosi Kitco News.

Istraživanje je pokazalo kako čak 35 posto ulagača smatra kako geopolitička nestabilnost u Ukrajini i u Iraku ima najveći potencijal za utjecaj na rast rizika na financijskim tržištima u idućih dvanaest mjeseci.

U odnosu na prethodna dva istraživanja, percepcija ulagača značajno se promijenila. Ranije su rizici za financijska tržišta ponajprije bili percipirani u odnosu prema Kini i drugim tržištima srednje-razvijenih zemalja. Također, ulagači su ranije kao jedan od značajnih rizika spominjali monetarnu politiku američke središnje banke FED.

Potražnja za zlatom i srebrom povećava se u vremenima nesigurnosti

U takvim okolnostima, prodaja zlata i srebra mogla bi dobiti značajan zamah. Poznato je, naime, da se potražnja za plemenitim kovinama u razdobljima geopolitičke nesigurnosti u pravilu povećava, budući da se zlato i srebro percipiraju kao investicijske klase neovisne o političkim i vojnim turbulencijama. To pak istovremeno banke dovodi u položaj dodatne nesigurnosti i ranjivosti, budući da je njihova aktiva u odnosu na pasivu – osobito u zemljama Europske Unije – prilično nepovoljna.

Snažnije prelijevanje sredstava iz banaka u plemenite kovine mogle bi prouzročiti domino efekt, koji banke u pomoć države nastoje izbjeći pod svaku cijenu. No, ako se negativni geopolitički trendovi nastave, to će biti sve teže i teže izbjeći.

U istraživanju banke Barclays pokazalo se da investitori u ovom trenutku u svome portfelju najviše preferiraju dionice – gotovo polovica od gotovo tisuću ispitanika. Od roba, ulagači imaju najpozitivniji stav prema energentima, osobito nafti. Smatraju, naime, da će cijena crnoga zlata u iduća tri mjeseca kretati u rasponu između 111 i 120 američkih dolara za uncu. Samo mali broj investitora, njih oko dvanaest posto, vidi rast cijene nafte iznad 120 dolara.

Kupujete li zlato i srebro u polugama ili kovanicama? Plemenit.com učinit će vašu kupnju ugodnom, pouzdanom i diskretnom. Obratite nam se još danas!

Geopolitička zbivanja najveća prijetnja financijskim tržištima Reviewed by on . [caption id="attachment_2083" align="alignright" width="300"] Foto: worradmu, freedigitalphotos.net[/caption] Prema istraživanju što ga je provela i objavila br [caption id="attachment_2083" align="alignright" width="300"] Foto: worradmu, freedigitalphotos.net[/caption] Prema istraživanju što ga je provela i objavila br Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori