Petak , 01.12.2023.

Početna » Analiza » Zlato i srebro imaju potencijal za značajan cjenovni rast

Zlato i srebro imaju potencijal za značajan cjenovni rast

26.06.2014. / 12:19 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti A+ / A-
Foto: duron123, freedigitalphotos.net

Foto: duron123, freedigitalphotos.net

“U usporedbi s drugim vrstama imovine kao što su dionice i obveznice, ali također i u usporedbi s brojnom drugom materijalnom imovinom, cijene zlata i dalje su privlačne u trenutnom okruženju.”, ističe se u najnovijoj analizi stanja na tržištu plemenitim kovinama austrijske bankarske Erste grupe, prenosi Index.hr.

Analiza tržišta ukazuje kako je prodaja zlata i srebra u zadnjih  godinu dana doživjela pad na zapadnim tržištima, čime se dogodilo ispuhavanje špekulativnog balona. Cjenovna korekcija kojoj smo u tom razdoblju bili svjedoci znatno je obeshrabrila nezdravo tržišno ponašanje. No, to je istovremeno dovelo do situacije u kojoj su zlato i srebro kao investicijska klasa poprilično zanemarene. To im daje značajan potencijal cjenovnoga rasta u idućim mjesecima.

Dugoročni uzlazni trend

Za razliku od kolovoza i rujna 2011. godine, kada je zlato (31,1 gram) dosegnulo 1920 američkih dolara za uncu, i time je efektivno tržišne igrače dovela u stanje svojevrsne euforije, tržišni je sentiment ovoga trenutka gotovo dijametralno suprotan. Kupci su do sada bili vrlo obazrivi i neskloni ulasku na tržište plemenitih kovina, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Naime, tijekom razdoblja konsolidacije, cijena zlata nije se spustila ispod tehničkih pokazatelja koji bi mogli sugerirati kako se radi o suštinskome okretanju cjenovnoga trenda. Zlato je još od početka tisućljeća u dugoročnom uzlaznom razdoblju, a većina dobrih poznavatelja tržišta plemenitih kovina ističe kako fundamentalna analiza jasno pokazuje kako zlato i srebro imaju golem potencijal za nova iznenađenja

Od početka godine, cijena zlata porasla je za 9 posto, dok je istovremeno proces kreiranja valuta od strane središnjih banaka diljem svijeta u postotnim iznosima znatno veći, te traje veći dugi niz godina. Premda se kreiranje valuta nije do sada značajnije odrazilo na njihovu kupovnu moć, a samim time i na cijene zlata i srebra, to ne znači da će te aktivnosti bez presedana u povijesti ostati bez dugoročnih posljedica.

Prodaja zlata i srebra Plemenit.com. Vaš siguran i pouzdan partner. Nudimo zlatne poluge, srebrne poluge, zlatnike i srebrnjake. Obratite nam se s povjerenjem.

Zlato i srebro imaju potencijal za značajan cjenovni rast Reviewed by on . [caption id="attachment_2121" align="alignright" width="300"] Foto: duron123, freedigitalphotos.net[/caption] "U usporedbi s drugim vrstama imovine kao što su d [caption id="attachment_2121" align="alignright" width="300"] Foto: duron123, freedigitalphotos.net[/caption] "U usporedbi s drugim vrstama imovine kao što su d Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori