Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Kolumne » Bez zlata, financijski povratak u Socijalističku Jugoslaviju vam je zajamčen. Sorry.

Bez zlata, financijski povratak u Socijalističku Jugoslaviju vam je zajamčen. Sorry.

28.05.2010. / 16:34 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Financijski povratak u Socijalističku Jugoslaviju

Foto: Wikimedia Commons

Puno je termina iz svijeta financija za koje u hrvatskome jeziku nemamo odgovarajući prijevod. Prije desetak dana, njemačka je vlada na burzama u Njemačkoj zabranila “naked short selling”. Negdje u isto vrijeme, odnos između vrijednosti američkog dolara i cijene zlata doživo je “decoupling”. O prvom terminu govorit ću drugom zgodom. A o potonjem nešto više u nastavku.

Strava i užas!

O čemu to ti svjetski financijski mudraci pričaju? Ako ne razumijem što to znači, vjerojatno nije ni važno, zar ne?

Krivo. Potpuno krivo. Ako ne razumijete što se događa u univerzumu bankara i financijaša, nastradat ćete. I to naveliko! Nedavno je objavljen podatak da se iznos kunske štednje što je hrvatski građani drže u domaćim bankama smanjuje, a povećava se štednja u eurima. Strava i užas!

Svi koji su svoje kune promijenili u eure te ih zatim stavili u banku vjerojatno se osjećaju sigurnima. Ni ne razmišljaju, međutim, da je samo u protekla dva tjedna Europska središnja banka u europski financijski sustav ubrizgala tisuću milijardi novih eura, kako bi spasila mnoge europske banke posrnule zbog krize javnoga duga u Grčkoj.

Nijemci debelo razočarali

Činjenicu da je Europska središnja banka de facto “otisunula” (zapravo stvorila u elektroničkom obliku) u svega jednom danu toliku količinu novca poznati američki investitor Jim Rogers prokomentirao sljedećim riječima: “Preneražen sam i iznimno razočaran s Nijemcima koji su tako nešto dopustili. Ja na svojim računima čuvam goleme količine eura, i sada mi je vrijeme da počnem razmišljati što ću s njima.”

U tom kontekstu, pojam “decoupling” koji se spominje u odnosu američkog dolara i zlata iznimno je važan. Ta bi se engleska riječ mogla prevesti kao “odvajanje”. Što se to, dakle, “odvojilo”?

Tradicionalno, kroz mnoga desetljeća, vrijednost američkog dolara prema drugim svjetskim valutama u odnosu na vrijednost dolara prema zlatu uvijek je bila u negativnoj korelaciji. Ako bi, recimo, vrijednost dolara prema euru (ili jenu ili švicarskom franku ili bilo kojoj drugoj vodećoj svjetskoj valuti) rasla, u pravilu bi cijena zlata izražena u dolarima padala. I obratno.

Sve pada, samo zlato raste

Svjetski su financijaši oduvijek računali na tu “zakonitost” odnosa dolara i zlata. Međutim, prije otprilike dva tjedna, upravo u trenutku dok je cijena zlata dosezala rekordne vrijednosti, dogodio se “decoupling”. Vrijednost dolara u odnosu na euro i druge svjetske valute značajno je porasla. No istovremeno, cijena zlata u odnosu na američki dolar također je rasla, dosegnuvši rekordne razine.

Što to znači? To znači da dolar polako ali sigurno, zbog inflatorne politike američke središnje banke (Federal Reserves System, FED), gubi na vrijednosti, i time polako ali sigurno u crnu rupu povlači sa sobom sve druge vodeće svjetske valute koje su na njemu zasnovane (euro, jen, franak…).

Povratak u SFRJ

Dakle, vaša ušteđevina u eurima sve više postaje onoliko sigurna koliko je bila sigurna štednja u dinarima u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Pamtite što vam govorim!

Bez zlata, financijski povratak u Socijalističku Jugoslaviju vam je zajamčen. Sorry. Reviewed by on . [caption id="attachment_1125" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Puno je termina iz svijeta financija za koje u hrvatskome jeziku [caption id="attachment_1125" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Puno je termina iz svijeta financija za koje u hrvatskome jeziku Rating: 0

Info o autoru Ivan Kempeg

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori