Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Kolumne » Drago mi je kada cijena zlatu padne, jer ga tada mogu kupiti još više

Drago mi je kada cijena zlatu padne, jer ga tada mogu kupiti još više

26.08.2011. / 23:09 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Investiranje u zlato kad mu cijena pada

Foto: Investing in Gold, Flickr

Nakon što je protekloga tjedna započela manija kupovanja zlata na tržištima diljem svijeta, zbog čega se cijena unce u jednom trenutku popela iznad 1900 dolara, ja sam – kao i svaki pravi vjernik u plemenite kovine – usrdno izlijevao svoje molitve Svevišnjemu da ludilo stane i da cijena krene naniže, po mogućnosti što oštrije.

Pri tome sam se vodio oštroumnom opservacijom mudrih investitora, mislim čak da ju je prvi u javnosti iznio legendarni Warren Buffet, a koja kaže da je najbolje ulagati u one investicijske proizvode za koje bi ti bilo drago da im cijena padne, kako bi mogao kupiti još više.

Uslišane molitve

Moje molitve bile su uslišane. Zlato se u tri dana stropoštalo skoro 11 posto. Dokle god seže moj nejak utjecaj, čuj i počuj narode! Brzo, kreni u kupovinu dok možeš. Tajming je izvrstan, korekcija je bila značajna, treba iskoristiti izvrsnu priliku. Jedan od dobrih poznavatelja stanja na tržištu zlata, Pierre Lassonde, dugogodišnji čelni čovjek ugledne rudarske tvrtke Newmont Mining, kaže da su izgledi za propinjanje cijene zlata do razine od 2500 dolara za uncu u iduća 24 mjeseca gotovo stopostotni!

Kaže Lassonde:

“Da, ovogodišnje je ljeto za zlato bilo izvrsno, što je u određenom smislu bilo neočekivano. Moje je mišljenje bilo da će trebati više vremena za rast cijene zlata, ali ne, ljeto je bilo izuzetno vruće. No, jednu stvar ne volim, a to su te snažne uzlazne formacije. Zlato je krenulo prebrzo i previsoko, trebalo mu je zraka, trebala mu je korekcija da bi mogao biti nastavljen uzlazni cjenovni trend.”

Lassonde dalje nastavlja:

“Doživjeli smo 10-postotnu korekciju. Je li to kraj ili ćemo doživjeti dodatnih 10 posto? Sada je kraj kolovoza, a rujan je uvijek dobar mjesec za zlato, i bio je uvijek u zadnjih deset godina. Moj je osjećaj stoga da je korekcija pri razini od 1700 dolara za uncu (plus-minus 20 dolara) završena. Mislim da ćemo u rujnu vidjeti napad na cijenu od 2000 dolara. Vjerojatno će se nakon toga dogoditi još koja korekcija, možda i njih nekoliko… Ovisi to, dakako, i o tome što će se zbivati u svijetu politike: ako Grčka ponovno eksplodira, teško predvidjeti visine na kojima bi zlato moglo završiti. Želim reći da nam se može dogoditi zlato na 2400 ili 2500 dolara do kraja godine. Ima li za takav scenarij izgleda? Da, rekao bih da su izgledi za ostvarenje toga scenarija 10 posto. A ako gledate dvije godine unaprijed, šanse za zlato na 2500 dolara su stopostotne.”

Košmar krivih poteza

Potpuno se slažem s gospodinom Lassondeom. Uzroci globalne krize zasnovane na pokvarenom monetarnom sustavu nisu otklonjeni. Upravo suprotno, svi potezi što su ih monetarne i političke vlasti diljem svijeta u zadnje tri godine učinili predstavljaju tiho dolijevanje benzina na vatru, trljanje rane brusnim papirom, tretiranje narkomana heroinom.

U takvim okolnostima, više ne postoji dobra ili loša investicija. Kao što je više puta u svojim intervjuima isticao poznati svjetski ulagač Marc Faber, u trenutku kada je kamatna stopa na kredite što ih daje američka središnja banka FED već nekoliko godina ravne nuli, nemoguće je precizno znati koja je od investicijskih klasa podcijenjena, a koja precijenjena. Sve se miješa kao u nekom košmaru, bez glave i repa, i samo se jedna investicijska klasa može smatrati dovoljno čvrstim temeljem na koji je moguće zasnovati svoju budućnost. A to su dakako plemenite kovine.

Stoga, još jednom, pođite i kupite barem nešto, dok rasprodaja traje.

Drago mi je kada cijena zlatu padne, jer ga tada mogu kupiti još više Reviewed by on . [caption id="attachment_1189" align="alignright" width="300"] Foto: Investing in Gold, Flickr[/caption] Nakon što je protekloga tjedna započela manija kupovanja [caption id="attachment_1189" align="alignright" width="300"] Foto: Investing in Gold, Flickr[/caption] Nakon što je protekloga tjedna započela manija kupovanja Rating: 0

Info o autoru Ivan Kempeg

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori