Utorak , 16.07.2024.

Početna » Kolumne » Investiranje u zlato ulagačka je disciplina prepuna adrenalina

Investiranje u zlato ulagačka je disciplina prepuna adrenalina

14.06.2011. / 22:27 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Investiranje u zlato

Foto: spanaut, Flickr

Doista je investiranje u zlato ulagačka disciplina prepuna adrenalina. A budući da je hladna glava svakome investitoru njegov najbolji prijatelj, nemali je broj onih koji na investiranju u zlato i druge plemenite kovine izgube novac.

Šteta, jer upravo je ovo današnje vrijeme, vrijeme velike tranzicije najbolja prilika za povijesnu zaradu. Jer, kao što kaže nekolicina dobrih poznavatelja stanja na tržištu zlata i globalnoga monetarnog sustava, živimo u jedinstvenom trenutku u povijesti čovječanstva.

“Lucidni” trenuci zaigranih bankara

Nikada se ranije nije dogodilo da cijeli svijet svoj monetarni sustav zasniva na papirnatome novcu. Povijest, doduše, bilježi “lucidne” trenutke zaigranih središnjih bankara poput one u weimarskoj Njemačkoj, miloševićevskoj Jugoslaviji ili pak mugabeovskome Zimbabveu. No, u svakoj takvoj prilici mudrome je ulagaču bila raspoloživa alternativna valuta kao opcija. Ako izuzmemo zlato, to danas više nije slučaj.

Nadalje, nikada ranije nije postojala mogućnost tako monstruozno jednostavne manipulacije vrijednošću novca. Danas je dovoljno uključiti računalo, i u monetarnom se sustavu odjednom pojave milijarde i trilijarde. Drvna i papirna industrija u proizvodnji novca postala je nepotrebna, a time je inflacijski intenzitet dosegnuo neviđene razmjere. Elektroničko doba ubrzalo je pripreme za uništenje svjetskog monetarnog sustava iznad mogućnosti ljudskog uma da to na primjeren način prati. No, ljudski je um poput pravde – spor ali dostižan.

Cjenovni šokovi

U međuvremenu, od cijene zlata možemo očekivati štošta, i za to se valja dobro psihološki pripremiti. Jedna od najpoznatijih tržišno orijentiranih analitičkih tvrtki Casey Research (www.caseyresearch.com) objavila je ovih dana vrlo zanimljiv grafikon. Na njemu je jasno vidljivo da je tijekom prethodnoga razdoblja cjenovnoga rasta zlata, koje je trajalo od 1971. do 1980. godine, cijena ove plemenite kovine znala doživjeti šokovite korekcije, koje su znale trajati i po nekoliko tjedana.

Zlato cijene

Foto: Casey Research

Na grafikonu je prikazan postotak pojedine korekcije, odnosno, pada cijene zlata u kratkim razdobljima, i to za vrijeme dok je trajao uzlazni cjenovni trend. Primjerice, u razdoblju od 30. listopada do 30. studenog 1978. godine, ili nešto više od godinu dana prije vrhunca iz siječnja 1980. godine, zlato je doživjelo cjenovni pad za više od 20 posto! Sve korekcije od početka 1978. pa do kraja 1979. godine bile su u postotku veće od bilo koje korekcije koja se dogodila tijekom najnovijega uzlaznoga trenda cijene zlata koji je započeo 2001. godine.

Investitori u zlato, stoga, poslušajte savjet. Učvrstite samopouzdanje i ojačajte vlastite živce. Trebat će vam. Doduše, ne samo za očuvanje vlastita investicijskoga portfelja, nego i za puko preživljavanje. Jer, čekaju nas zanimljiva vremena.

Investiranje u zlato ulagačka je disciplina prepuna adrenalina Reviewed by on . [caption id="attachment_1180" align="alignright" width="300"] Foto: spanaut, Flickr[/caption] Doista je investiranje u zlato ulagačka disciplina prepuna adrenal [caption id="attachment_1180" align="alignright" width="300"] Foto: spanaut, Flickr[/caption] Doista je investiranje u zlato ulagačka disciplina prepuna adrenal Rating: 0

Info o autoru Ivan Kempeg

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori