Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Kolumne » Ne možeš očekivati drugačiji rezultat ako stvari radiš uvijek na isti način

Ne možeš očekivati drugačiji rezultat ako stvari radiš uvijek na isti način

27.09.2010. / 20:06 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Albert Einstein

Foto: Sandra Scherer, Flickr

Hrvatski su se mediji raspisali o plemenitim kovinama. Iz dana u dan sve je više tekstova koji spominju snažan rast cijena zlata i srebra. Na stranicama portala Srebrozlato.com taj trend privlačnosti ulaganja u kovine prepoznat je prije dosta vremena. Zbog toga ni ne čudi da je naš glavni urednik postao zvijezda vodećih poslovnih medija. Tekst u Lideru, a zatim i na T-Portalu to dokazuju. Mi prepoznajemo trendove i pišemo o njima, a ostali slijede.

Bojim se, međutim, da domaći mediji, uz nekoliko časnih i nadasve rijetkih izuzetaka, zapravo ne shvaćaju što se zapravo događa s domaćim i svjetskim gospodarstvom, i zbog čega plemenite kovine dobivaju na popularnosti.

Vječna kriza

Otkako znam za sebe, Hrvati su u krizi. Tvrtke jedva spajaju kraj s krajem, mali ljudi također. Kao da živimo vezani u luđačku košulju, batrgamo se i pokušavamo nešto, a ništa nam ne uspijeva. Vlade donose nove mjere i zakone, premijeri dolaze i prolaze, a sve ostaje po starom. Kriza i dalje traje.

Poneki novinar ili komentator “poludi” na tu kafkijansku situaciju, istrese svoj gnjev u slova i brojke na papiru, taj gnjev bude objavljen u mediju, dakako, bez učinka. I svi se pitaju što nam se to zbiva?! Jesmo li mi to neki proklet narod na prokletom meridijanu i paraleli koji nije u stanju zaustaviti spiralu propasti, pada, vječnoga pakla gospodarske krize, nezadovoljstva i neimaštine?

Različiti nazivi za iste stvari

Odgovor je jednostavan i zapanjujuć. Novinarima, medijima, ali i običnim ljudima zapravo izmiče pozornosti jedna notorna činjenica: dokle god pogled i pamćenje seže, mi smo svoje gospodarske probleme oduvijek pokušavali rješavati samo na jedan te isti način. Mi bismo te pokušaje, doduše, različito nazivali (stabilizacija, tranzicija, regulacija, krizne mjere…), no oni se u suštini zapravo nisu razlikovali.

Suština je uvijek bila ova: Vlada, Hrvatski državni sabor i predsjednik Republike dužni su nas izvući iz gospodarske krize. Samo još treba donijeti ovaj ili onaj zakon, ovu ili onu mjeru, izglasati ovu ili onu regulativu, i u Hrvatskoj će nastupiti vječni i nepomućeni ekonomski raj!

I tako smo si na glavu natovarili tisuće i tisuće pravila, regula, obveza koje nas pritišću i guraju u blato. I za svaku od njih smatramo da je Bogom dana i da ju nije dopušteno taknuti, mijenjati, a nekmoli ukinuti!

Genijalni Albert Einstein

Genijalni Albert Einstein objasnio je to ovako: Ne možeš očekivati drugačiji rezultat ako nastaviš činiti stvari uvijek na jedan te isti način.

U Hrvatskoj se još nije dogodilo da bi se neki političar, ali ni novinar ili obični mali građanin, zalagao za gospodarske mjere suprotne od onih koje poduzimamo već više od pola stoljeća. Politički, Hrvati možda nisu u komunizmu, ali gospodarski – komunizam je duboko u Hrvatima. Umjesto pravila, regula i zabrana, možda bismo mogli odabrati slobodu. Slobodu da radimo što mislimo da je najbolje i da napokon stvorimo nešto što vrijedi.

Ali, ne treba gajiti prevelike iluzije. Umjesto da Hrvatska sve više postane kao razvijeni svijet, događa se upravo suprotan trend. Svijet sve više postaje kao Hrvatska. Napokon da i mi jednom budemo avangarda!

Lavina pravila, zakona, regula i zabrana preplavljuje planetu. Građani u zemljama diljem razvijenog zapada stekli su lažnu nadu da će odjednom svi magično imati veću plaću ako tako bude zapisano u nekom zakonu. Na žalost, riječ je o iluziji koja će uskoro biti nemilosrdno razbijena, a buđenje će biti neugodno.

I zato treba posjedovati zlato.

Ne možeš očekivati drugačiji rezultat ako stvari radiš uvijek na isti način Reviewed by on . [caption id="attachment_1160" align="alignright" width="300"] Foto: Sandra Scherer, Flickr[/caption] Hrvatski su se mediji raspisali o plemenitim kovinama. Iz d [caption id="attachment_1160" align="alignright" width="300"] Foto: Sandra Scherer, Flickr[/caption] Hrvatski su se mediji raspisali o plemenitim kovinama. Iz d Rating: 0

Info o autoru Ivan Kempeg

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori