Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Kolumne » Postoji rekord što ga obaramo svaki dan, a koji više nitko ne smatra viješću. I potom nastupa smrt.

Postoji rekord što ga obaramo svaki dan, a koji više nitko ne smatra viješću. I potom nastupa smrt.

10.06.2010. / 16:49 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Postoji rekord što ga obaramo svaki dan

Foto: Osbournes Life, Flickr

Srednjostrujaški mediji uzbude se kada netko ili nešto obori rekord. “Branka Vlašić preskočila dva metra i osam centimetara. Teddy Tamgho u troskoku odletio 17 metara i 90 centimetara. Usain Bolt istrčao 100 metara za 9 sekundi i 58 stotinki. Cijena zlata dotaknula 1.254 dolara za uncu.”

Takve vijesti obično pronađu svoj put do naslovnih stranica novina i prvih minuta informativnih emisija.

“Što se to zbiva, ljudi?”

Nas ovdje naravno zanimaju “športski” rezultati zlata, srebra, platine i paladija, no bojim se da bi – zbog sve učestalijih “obaranja rekorda” – vijest o tome uskoro mogla postati dosadno ponavljajuća.

Udarna će vijest, umjesto toga, postati odgovor na pitanje: “Što se to zbiva, ljudi moji?”

Neki bi se na ovome mjestu mogli narogušiti, napasti me i reći: “Ma kakvi rekordi! Neće ovo još dugo sa zlatom i srebrom, balon plemenitih kovina samo što ne pukne!”

Stavite ruku na srce i recite “Dug!”

Jeste li sigurni? Kada bi pobornici zlata s jedne strane i protivnici s druge stavili ruku na srce i iskreno se složili oko jedne jedine suštinske razlike u vlastitu pogledu na svijet, onda bi to bilo ovo: “Kako gledam na dug?”

“Koji dug?” Bilo koji! Moj osobni dug za kupnju stana i automobila. Dug moje tvrtke što sam ga uzeo kako bih proširio proizvodnju. Dug države za javna ulaganja i pokrivanje troškova socijale, zdravstva i drugih obećanja. Tu još dodajte bilo koji drugi dug koji vam padne na pamet.

Pobornici zlata u pravilu će reći: dug je loša stvar. Protivnici zlata u pravilu će tvrditi kako dug nije strašan, ako ga možeš vraćati.

I na tome se mjestu putovi pobornika i protivnika razilaze: “Ako ga možeš vraćati.”

Svjetski svjetski rekord

Postoji jedan rekord koji manje-više sve zemlje zapadne civilizacije ruše svakoga dana u svakom pogledu. Ne prođe 24 sata, a da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španjolska, Mađarska, Irska, Portugal, Grčka, Hrvatska (nastavite niz sami) ne povećaju svoja dugovanja. Jučer smo bili manje zaduženi nego što smo danas. A danas smo manje zaduženi nego što ćemo to biti sutra.

Obaranje tog rekorda postalo je toliko normalno, da ga više nitko – a osobito ne srednjostrujaški mediji – ne smatra viješću vrijednom objavljivanja, čak ni na unutrašnjim stranicama novina i na svršetku informativnih emisija.

Iznimno iskustvo

To može trajati još neko vrijeme, ali ne predugo.

Zlato je zaredalo s rekordima, i to će još neko vrijeme doista biti vijest za medije. Kada to prestane biti vijest, znat ćete da je nastupila smrt prouzročena dugovima. U tom će trenutku pobornici i protivnici zlata biti teleportirani u dva posve različita i prilično udaljena svijeta.

I jednima će i drugima to biti iznimno, jedinstveno životno iskustvo.

Postoji rekord što ga obaramo svaki dan, a koji više nitko ne smatra viješću. I potom nastupa smrt. Reviewed by on . [caption id="attachment_1128" align="alignright" width="300"] Foto: Osbournes Life, Flickr[/caption] Srednjostrujaški mediji uzbude se kada netko ili nešto obor [caption id="attachment_1128" align="alignright" width="300"] Foto: Osbournes Life, Flickr[/caption] Srednjostrujaški mediji uzbude se kada netko ili nešto obor Rating: 0

Info o autoru Ivan Kempeg

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori