Petak , 01.12.2023.

Početna » Kolumne » Slovenija kao destinacija za investiranje u zlato

Slovenija kao destinacija za investiranje u zlato

20.04.2011. / 21:51 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Slovenija kao destinacija za ulaganje u zlato

Foto: mindfulnes, Flickr

Šteta je što domaće zakonodavstvo ne omogućuje razvoj lokalnoga tržišta investicijskim plemenitim kovinama. Time se hrvatskim građanima učinkovito onemogućuje da steknu dragocjeno iskustvo u kupnji, prodaji i posjedovanju zlata i srebra u obliku poluga i kovanica.

Bojim se da će zbog toga mali i srednji investitori iz Hrvatske puno više nastradati u nadolazećoj, praktički neminovnoj novoj gospodarskoj krizi u usporedbi s investitorima iz zemalja u kojima je investicijsko zlato široko dostupan i uobičajen način čuvanja osobnoga bogatstva. U takvim okolnostima od ključne je važnosti da se hrvatski građani što bolje informiraju o potpuno legalnim i legitimnim načinima ulaganja u fizičko zlato i srebro u inozemstvu.

Dobro razvijeno tržište

Najbliže mjesto za odlazak hrvatskih građana u “zlatni” šoping svakako je Slovenija. Na žalost, Slovenija među malim ulagačima iz Hrvatske ponekad slovi kao zemlja nesigurnih financijskih institucija. Glavni razlog za to jest još uvijek neriješeno pitanje devizne štednje u Ljubljanskoj banci iz doba bivše Jugoslavije.

No, kada se radi o zlatu i srebru, treba jasno reći kako je podozrenje hrvatskih građana potpuno neopravdano. Slovenija ima vrlo dobro razvijeno i provjereno tržište investicijskim plemenitim kovinama. Cjelokupno njezino zakonodavstvo na tom je području u potpunosti usklađeno sa smjernicama Europske Unije. A i cijene investicijskih proizvoda od zlata i srebra bez ikakve su dvojbe konkuretne onima u Austriji ili Švicarskoj. Štoviše, po neke izuzetno atraktivne proizvode poput zlatnika Bečki filharmonik u Sloveniju dolaze i sami Austrijanci zato jer su kod našega sjevernog susjeda jeftiniji!

Bliže i jednostavnije

Mogućnost pohrane kupljenoga zlata i srebra u privatnim trezorima cjenovno je atraktivna. Osim toga, jedan od najuglednijih slovenskih trgovaca zlatom, Zlatarna Celje, za kupnju investicijskih proizvoda u iznosu većem od 8000 eura nudi mogućnost besplatne pohrane alociranoga zlata. A ukoliko kupljeno zlato želite osobno preuzeti, možete to učiniti u bilo kojoj od dvadesetak poslovnica Zlatarne Celje diljem Slovenije.

Austrija i Švicarska doduše jesu na glasu kao svjetske destinacije za kupnju plemenitih kovina. No, za razliku od njih, trgovine investicijskim zlatom u Sloveniji mnogo su bliže, te se do njih dolazi uz mnogo manje truda i troškova. A ne zaboravite da se investicijsko zlato koje u Sloveniji prodaje proizvodi u istim onim svjetski poznatim kovnicama kao i zlato koje bi vam prodali Austrijanci ili Švicarci.

Slovenija kao destinacija za investiranje u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1176" align="alignright" width="300"] Foto: mindfulnes, Flickr[/caption] Šteta je što domaće zakonodavstvo ne omogućuje razvoj lokalnoga [caption id="attachment_1176" align="alignright" width="300"] Foto: mindfulnes, Flickr[/caption] Šteta je što domaće zakonodavstvo ne omogućuje razvoj lokalnoga Rating: 0

Info o autoru Vlatka Radinić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori