Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Nakon Poljske i Slovačka želi vratiti svoje zlato iz Londona

Nakon Poljske i Slovačka želi vratiti svoje zlato iz Londona

06.12.2019. / 17:43 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Bivši slovački premijer krajem studenog je rekao da bi parlament trebao prisiliti središnju banku da vrati naciji zlato pohranjeno u Velikoj Britaniji, jer povijest je pokazala da se saveznicima “teško” može vjerovati.

“Zlato nije sigurno u Velikoj Britaniji“

Bivši premijer Robert Fico, koji predsjeda najvećom strankom u Slovačkoj, rekao je da njegova formacija želi održati posebnu sjednicu parlamenta o tom pitanju. “Zlato nije sigurno u Velikoj Britaniji zbog Brexita i moguće globalne ekonomske krize“, rekao je.

“Teško možete vjerovati čak i najbližim saveznicima nakon Münchenskog sporazuma“, rekao je novinarima, pozivajući se na pakt iz Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine. Taj sporazum je omogućio Adolfu Hitleru da anektira dio Čehoslovačke. “Jamčim da ako se nešto dogodi, nećemo vidjeti ni jedan gram ovog zlata. Uradimo to što je prije moguće“, inzistirao je.

Slovačka aktivno trguje zlatom

Tri mjeseca prije održavanja općih izbora u Slovačkoj, Fico jaše na valu nacionalističkih osjećaja. Taj val je zahvatio mnoge zemlje na istoku Europske unije, uključujući susjedne Poljsku i Mađarsku.

Glasnogovornik središnje banke Peter Majer odbio je komentirati Ficove komentare. “Slovačka, koja koristi euro, ima 31,7 metričkih tona zlata u vrijednosti 1,3 milijarde eura (1,4 milijarde dolara) i aktivno njime trguje“, rekao je.

Tjedan dana nakon što je Fico komentirao vraćanje zlata, bivši premijer optužen je za rasizam nakon što se složio s rasističkim komentarom krajnje desnog bivšeg zastupnika. On je pak početkom ove godine izgubio mjesto u parlamentu, objavila je lokalna policija u četvrtak.

Slijede primjer Poljske

“Milan Mazurek rekao je ono što gotovo cijela nacija misli i ako nekoga pogubite zbog istine, njega ćete učiniti nacionalnim herojem“, rekao je Fico u poruci objavljenoj na službenoj Facebook stranici u rujnu.

Slovačka govori o vraćanju zlata u isto vrijeme kada je Poljska odlučila donijeti kući 100 tona svog zlata iz skladišta Banke Engleske u Londonu.

Parlament nije odobrio program

“Zlato simbolizira snagu zemlje“, rekao je guverner središnje banke poljske banke Adam Glapinski novinarima, najavljujući takav potez prošlog tjedna.

Poljski plemeniti metal sada će biti pohranjeni u riznicu središnje banke, napomenula je Nacionalna banka Poljske (NBP). Više o tome pročitajte u tekstu “Poljska vraća 100 tona zlata iz Londona“.

Ipak, za Slovačku nije sve tako jednostavno. Naime, parlament nije odobrio program svog zasjedanja u kojem je trebalo raspravljati o investicijskom zlatu.

“Ovo nikako nije goruće pitanje. Čak nije tema ni za izvanrednu sjednicu“, rekao je zastupnik za slobodu i solidarnost (SaS) Marián Viskupič. No, priznao je da je tema ipak relevantna.

Još jedan pokušaj

Program izvanredne sjednice 4. prosinca, međutim, nije odobren nakon što je samo 59 od 118 prisutnih zastupnika podržalo Ficov prijedlog.

Opozicija je glasala protiv, zajedno s nestranačkim osobama, dok su se zastupnici krajnje desne stranke Narodne stranke – Naša Slovačka (LSNS) suzdržali od glasovanja.

Iako Fico nije uspio, vladajuća stranka Smer mogla bi prikupiti potpise za još jedno izvanredno zasjedanje, ustvrdio je saborski zastupnik Dušan Jarjabek.

Potrebna je analiza

Tijekom sjednice, ministar financija Ladislav Kamenický (Smer) rekao je da bi pozdravio analizu po tom pitanju, usredotočujući se na troškove transfera zlata u Slovačku.

Dodao je da se o premještanju investicijskog zlata još uvijek raspravlja i moguće ga je vratiti u zemlju “u dogledno vrijeme“.

Liberalna stranka SaS također je tražila analizu Narodne banke Slovačke (NBS). Pod tim uvjetima, stranka je u stvari bila voljna podržati Ficov prijedlog.

Rasprava o slovačkom investicijskom zlatu relevantna je tema. Ali prije svega vezana za stručnjake, tvrdio je Viskupič. Dalje je rekao kako bi bilo neracionalno usvojiti takav prijedlog bez daljnje rasprave sa stručnjacima.

NBS je u travnju izvijestila parlament da nema rizika od zadržavanja slovačkog zlata u Britaniji.

Izvor: www.kitco.com

Nakon Poljske i Slovačka želi vratiti svoje zlato iz Londona Reviewed by on . Bivši slovački premijer krajem studenog je rekao da bi parlament trebao prisiliti središnju banku da vrati naciji zlato pohranjeno u Velikoj Britaniji, jer povi Bivši slovački premijer krajem studenog je rekao da bi parlament trebao prisiliti središnju banku da vrati naciji zlato pohranjeno u Velikoj Britaniji, jer povi Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori