Srijeda , 08.04.2020.

Početna » Novosti » Postaje li paladij vrjedniji od zlata?

Postaje li paladij vrjedniji od zlata?

21.01.2020. / 12:13 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijena plemenitog metala paladija porasla je na svjetskim tržištima roba.

Njegova cijena je skočila za više od 25 posto u posljednja dva tjedna i gotovo se udvostručila u odnosu na prošlu godinu.

Na razini od otprilike 2.500 dolara, unca paladija skuplja je od zlata, a pritisci koji povećavaju njegovu cijenu vjerojatno se uskoro neće smanjiti.

No, što je paladij, za što se koristi i zašto mu cijena raste?

Što je paladij?

To je sjajni sivobijeli metal iste skupine kao i platina, zajedno s rutenijem, rodijem, osmijem i iridijem.

Većina svjetskog paladija potječe iz Rusije i Južne Afrike. Većinom nastaje kao nusproizvod pri rudarstvu drugih metala, obično platine i nikla.

Čemu služi?

Njegova ključna komercijalna upotreba je kao sastavna komponenta u katalizatorima koji reguliraju razinu ispušnih plinova automobila. Uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Velika većina paladija, više od 80 posto, koristi se u uređajima koji pretvaraju otrovne plinove, poput ugljičnog monoksida i dušikovog dioksida, u manje štetni dušik, ugljični dioksid i vodenu paru.

Također se koristi, u daleko manjoj mjeri, u elektronici, stomatologiji i izradi nakita.

U posljednjih nekoliko godina visoka vrijednost metala uzrokovala je porast krađe katalitičkih pretvarača širom svijeta.

Londonska policija Metropolitan priopćila je kako je broj krađa u prvih šest mjeseci 2019. bio za više od 70 posto veći od cijele prethodne godine. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Potražnja za paladijem potaknula krađu katalizatora.

Zašto raste cijena?

Ukratko, to je zato što potražnja za paladijem nadmašuje ponudu i to već traje već neko vrijeme.

Količina metala proizvedenog u 2019. godini predviđa se da će biti ispod globalne potražnje već osmu godinu zaredom.

Budući da se dobiva kao nusprodukt rafiniranja nikla i bakra, rudari imaju manju fleksibilnost za povećanje proizvodnje paladija kao odgovor na rastuće cijene.

Čini se da će se taj nedostatak nastaviti, a Južna Afrika, koja proizvodi oko 40 posto svjetske opskrbe, prošlog je tjedna rekla da je proizvodnja metala platinske skupine, uključujući paladij, u studenom pala za 13,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Hoće li mu cijena rasti i dalje?

U međuvremenu, potražnja za paladijem od strane proizvođača automobila naglo se povećala iz više razloga.

Vlade širom svijeta, posebice Kina, pooštravaju propise dok pokušavaju riješiti zagađenje zraka benzinskim vozilima.

Istodobno je na to utjecao i skandal onečišćenja zraka u Europi zbog automobila, motora i kombija koji koriste dizel motore. Potrošači su se udaljili od dizelskih automobila koji uglavnom koriste platinu u svojim katalitičkim pretvaračima i umjesto toga kupuju vozila na benzin, koja koriste paladij.

Američko-kineski trgovinski sporazum, koji je potpisan ranije ovog mjeseca, također je povisio cijene. Trgovci očekuju da će sporazum pomoći ublažavanje pritiska na globalni gospodarski rast i usporiti pad prodaje kineskih automobila.

Izvor: www.bbc.com

Postaje li paladij vrjedniji od zlata? Reviewed by on . Cijena plemenitog metala paladija porasla je na svjetskim tržištima roba. Njegova cijena je skočila za više od 25 posto u posljednja dva tjedna i gotovo se udvo Cijena plemenitog metala paladija porasla je na svjetskim tržištima roba. Njegova cijena je skočila za više od 25 posto u posljednja dva tjedna i gotovo se udvo Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori