Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Prodaja zlata nije samo pitanje pouzdanosti nego i dobrog odabira

Prodaja zlata nije samo pitanje pouzdanosti nego i dobrog odabira

24.07.2014. / 15:30 Autor: Kategorija: Novosti, Prodaja zlata, Savjeti A+ / A-
Zlatne poluge, srebrne poluge, zlatnici, srebrnjaci

Foto: hto2008, Flickr

Dva su pitanja što ih pred ulagača donosi kupnja plemenitih kovina: od koga kupiti investicijske plemente kovine i što kupiti.

O tome kako prepoznati pouzdanog i kvalitetnog trgovca proizvodima od investicijskoga zlata i srebra pisali smo ranije. Nakon što odaberu partnera putem kojeg će prodaja zlata ili srebra biti obavljena, kupci se nerijetko nađu u nedoumici što odabrati. Naime, ulagač koji u svom portfelju nema zlato ili srebro teško se odlučuje za vrstu i veličinu proizvoda zbog goleme ponude koji postoji na tržištu, te nedostatka iskustva.

Plemenit.com, jedan od vodećih regionalnih trgovaca investicijskim zlatom i srebrom, na svojim je internetskim stranicama putem kojih se vrši prodaja zlata i srebra objavio upute na što valja obratiti pozornost kada se donosi odluka o strukturi ulagačkog portfelja plemenitih kovina. U tim se uputama na jasan i jednostavan način potencijalne kupce uvodi u svijet zlatnih i srebrnih poluga, zlatnika i srebrnjaka, te se objašnjavaju ključna svojstva svakog od tih proizvoda.

Temeljna pravila kupnje zlata i srebra

Sven Sambunjak, vodeći regionalni konzultant za investicijske plemenite kovine ističe kako je prva važna odluka koju kupac treba donijeti odabir omjera zlata i srebra u njegovu investicijskom portfelju. “Postoje dva temeljna pravila prema kojima se određuje taj omjer: (1) starost ulagača, odnosno, kupca i (2) spremnost na rizik. Što je kupac stariji i što je manje sklon riziku, to bi u svome portfelju trebao imati više zlata, a manje srebra.”, navodi Sambunjak u tekstu što je objavljen na stranicama Plemenit.com.

Prodaja zlata u Europskoj Uniji oslobođena je poreza na dodanu vrijednost. To nije slučaj s prodajom srebra. Ona se naime oporezuje u skladu s nacionalnim zakonodavstvom (u Hrvatskoj je PDV na srebro 25 posto). Stoga razlika između otkupne i prodajne cijene kod srebra puno je veća nego prilikom trgovanja zlatom. Zbog toga Sven Sambunjak sugerira da kupci koji prvi put nabavljaju investicijske plemenite kovine najprije ojačaju svoj zlatni portfelj, dok bi srebro trebalo koristiti kao potencijalno moćan “investicijski začin”. Analitičari naime, ističu kako srebro ima potencijal snažnijega cjenovnog rasta od zlata, tako da bi porezni troškovi koji nastaju prilikom kupnje mogli biti u potpunosti pokriveni u razdoblju od pet do sedam godina. No, srebro također ima i tendenciju puno snažnije oscilacije cijene, što može predstavljati psihološki problem za konzervativne ulagače koji nisu naviknuli na takve oscilacije.

Iduća odluka pred kojim stoji kupac investicijskih plemenitih kovina jest koje investicijske proizvode kupiti s obzirom na raspoloživ iznos novca. Pri tome treba voditi računa na činjenicu da je cijena grama čistoga zlata ili srebra u polugama ili kovanicama većih težina niža nego cijena istoga grama u polugama ili kovanicama manjih težina. Niža cijena po čistom gramu zlata ili srebra je dakako prednost.

Ipak, kupnja velikih poluga ima i svoje nedostatke. Ukoliko želite unovčiti dio svoga portfelja a istovremeno posjedujete samo velike poluge, prodaja zlata ili srebra bit će moguća samo odjednom, u većoj količini. Ako je pak vaš portfelj razbijen na veći broj manjih poluga ili kovanica, prodaja zlata ili srebra, odnosno, konverzija u likvidnu papirnatu valutu bit će jednostavnija.

Cijeli tekst pod naslovom “Što odabrati za kupnju: poluge ili kovanice” možete pročitati na na internetskim stranicama Plemenit.com.

Prodaja zlata nije samo pitanje pouzdanosti nego i dobrog odabira Reviewed by on . [caption id="attachment_1653" align="alignright" width="300"] Foto: hto2008, Flickr[/caption] Dva su pitanja što ih pred ulagača donosi kupnja plemenitih kovina [caption id="attachment_1653" align="alignright" width="300"] Foto: hto2008, Flickr[/caption] Dva su pitanja što ih pred ulagača donosi kupnja plemenitih kovina Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori