Četvrtak , 14.11.2019.

Početna » Srebro » Srebro u brojkama

Srebro u brojkama

17.01.2014. / 13:40 Autor: Kategorija: Srebro A+ / A-
Srebro u brojkama

Foto:
© Tutka | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Od prapovijesti do početka 21. stoljeća procjenjuje se da je proizvedeno oko 1,26 milijuna tona srebra, od čega je polovica iskopana u posljednjih šest desetljeća 20. stoljeća.

Za razliku od zlata, manji dio ove plemenite kovine iskopava se u specijaliziranim rudnicima za srebro. Više od dvije trećine srebra u svijetu proizvodi se kao nusproizvod iskopavanja olova, bakra i cinka.

Najviše proizvodi Peru

Godine 2008. ukupna svjetska proizvodnja srebra iznosila je rekordnu 21 tisuću tona, od čega je najviše proizvedeno u Peruu (3.400 tona). Ostali veliki proizvođači srebra su Meksiko, Kina, Australija, Čile, Rusija, SAD, Kanada i Poljska.

Cijena srebra porasla je s 4,37 američkih dolara po unci 2001. godine na današnjih 18 američkih dolara.

Još nekoliko zanimljivih informacija o srebru

Srebro se tali na 961,78°C
Jedna unca srebra može se razvući u nit dugu gotovo 2500 metara
Srebro je najbolji vodič električne struje, te se koristi kao standard u mjerenju provodljivosti. Na ljestvici od 0 do 100, provodljivost srebra je 100, bakra 97, a zlata 76
Trećina svjetske proizvodnje srebra koristi se u fotografskoj industriji
Ljudi su vladali umijećem razdvajanja srebra od olova prije više od 5000 godina
Srebrni novčići su se u antičkoj Grčkoj počeli kovati i koristiti kao legalno sredstvo plaćanja oko 600. godine pr. Kr.

Srebro u brojkama Reviewed by on . [caption id="attachment_1638" align="alignright" width="300"] Foto:© Tutka | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Od prapovijesti do početk [caption id="attachment_1638" align="alignright" width="300"] Foto:© Tutka | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Od prapovijesti do početk Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori