Petak , 01.12.2023.

Početna » Kolumne » Kako prepoznati jesu li zlato i srebro koje kupujete izvorni?

Kako prepoznati jesu li zlato i srebro koje kupujete izvorni?

22.05.2014. / 16:33 Autor: Kategorija: Kolumne, Kupnja, Prodaja zlata, Savjeti A+ / A-

Sven Sambunjak piše kako prepoznati je li zlato i srebro koje kupujete izvornoJedan od najznačajnijih izazova s kojima se suočavaju sudionici na tržištu investicijskih poluga i kovanica, a što ih donosi prodaja zlata i srebra,  zacijelo je utvrđivanje izvornosti pojedinog proizvoda. Budući da su plemenite kovine u našim krajevima relativno nepoznata investicijska kategorija, nema baš mnogo pojedinaca koji mogu stručno i pouzdano utvrditi je li ponuđeni proizvod od zlata i srebra standardne kakvoće.

O tome na što valja obratiti pozornost prilikom kupnje investicijskih plemenitih kovina piše Sven Sambunjak, neovisni konzultant i urednik portala Srebrozlato.com. Prodaja zlata i srebra obavlja se na klikom na link.

Na svu sreću, ugledni svjetski i europski proizvođači investicijskoga zlata i srebra potrudili su se na različite načine obilježiti poluge i kovanice koje nude na tržištu, kako bi i trgovcima i kupcima prodaja zlata bila što jednostavnija, a postupak utvrđivanja izvornosti što lakši.

Također, postoje postoje stvari na koje valja obratiti pozornost prilikom trgovanja investicijskim zlatom, a koje vam mogu osigurati da prodaja zlata i srebra prođe glatko i bez problema, a vi s kupnjom budete u potpunosti zadovoljni.

U nastavku vam donosimo nekoliko najvažnijih uputstava.

1) Najpouzdanija prodaja zlata i srebra obavlja se kod uglednih trgovaca s dokazanom tradicijom. Kupci koji svoje  poluge i kovanice od plemenitih kovina nabavljaju kod registriranih tvrtki, te kod tvrtki koje imaju stručnjake za procjenu kakvoće svojih proizvoda, mogu biti sigurni da će njihova kupnja proći bez neugodnih iznenađenja. Tvrtke s reputacijom nastoje svoje kupce usluživati tako da prodaja zlata bude sigurna, te da izvor poluga i kovanica bude u skladu s zakonskim propisima i europskim standardima.

To ne znači da se kvalitetni proizvodi od investicijskog zlata i srebra ne mogu pronaći i na sekundarnome tržištu, no u tom je slučaju prilikom odabira potrebno dobro poznavati proizvode koji se nude.

2) Kupujte poluge i kovanice vodećih svjetskih proizvođača, koji posjeduju odgovarajuće certifikate. Na tržištu investicijskih plemenitih kovina postoje kovnice koje su diljem Europe i svijeta poznate kao kompanije s dugogodišnjom tradicijom. Osim toga, najuglednije kompanije koje se bave proizvodnjom investicijskog zlata i srebra obično posjeduju i takozvani “Good Delivery” certifikat što ga izdaje Londonsko udruženje trgovaca investicijskim plemenitim kovinama (London Bullion Market Association, LMBA). Riječ je o standardiziranom i striktno nadgledanom certifikatu za proizvođače, kojim se jamči da su njihovi proizvodi prihvaćeni na svim vodećim tržištima plemenitih kovina.

Ni to, dakako, ne znači kako manje poznate, regionalne kovnice s dugogodišnjom tradicijom, a koje nemaju “Good Delivery” certifikat, ne proizvode kvalitetne investicijske poluge i kovanice. Ipak, kada proizvode od zlata i srebra kupujete kod takvih proizvođača, uvijek je dobro provjeriti njihovu reputaciju iz neovisnih izvora.

3) Ako ne poznajete tržište sirovina, ne kupujte zlato i srebro u obliku spremnom za industrijsku preradu. Plemenite kovine na tržištu se mogu pronaći u mnogo različitih oblika. Osim u formi zlatnih i srebrnih poluga, te zlatnika i srebrnjaka, one se još nude i u obliku traka ili žica, u granulatu, prefabricirane o određene nestandardizirane oblike, u obliku tankih listića itd.

Prema zakonu i europskim smjernicama, samo zlato koje je oblikovano u poluge čistoće najmanje 995 tisućinki, te je iskovano u odgovarajućim certificiranim kovnicama, ima status investicijskog zlata na koje se službeno ne plaća porez na dodanu vrijednost. Pod investicijskim zlatom podrazumijevaju se također i zlatne kovanice iskovane nakon 1800. godine koje su bile ili su još uvijek službeno sredstvo plaćanja u zemlji koja ih je pustila u optjecaj, te koje su izrađene od zlata čistoće najmanje 900 tisućinki. Osim navedenih preduvjeta, zlatne kovanice ne smiju imati i znatnu numizmatičku vrijednost da bi imale status investicijskoga zlata.

Zlato u svim ostalim oblicima ne smatra se investicijskim zlatom, i na takvo zlato kupac treba platiti porez. Također, ako vrlo dobro ne poznajete isporučitelja industrijskoga zlata i srebra, čistoća plemenite kovine koju kupujete može znatno varirati.

Dakle, preporuka za neiskusne kupce svakako je: izbjegavajte kupnju industrijskoga srebra i zlata.

Prodaja zlata i srebra može predstavljati izazov s obzirom na izvornost.

Foto: Rafael Anderson Gonzales Mendoza, Flickr

4) Provjerite oznake i natpise na investicijskim polugama, motive na investicijskim kovanicama, te svakako provjerite masu. Masa je jedan od važnih indikatora ispravnosti investicijskih proizvoda od plemenitih kovina. Ako kupujete polugu od 100 grama, uvjerite se odgovara li masa poluge deklariranoj težini. Čak i sitna odstupanja u težini mogu vam prouzročiti zamjetnu materijalnu štetu, a mogu i značiti kako je poluga bila modificirana ili čak možda nije izvorna.

Nadalje, najbolji način za provjeru izvornosti poluga i kovanica svakako je podrobnije razmatranje motiva, odnosno, natpisa na proizvodu. Ugledne kovnice na svoje poluge utiskuju korporativni žig, serijski broj, te različite zaštitne elemente. Kovanice se raspoznaju po motivima, jasnoći otiska i izostanku bilo kakvih grešaka u proizvodnji.

Za provjeru oznaka i natpisa na investicijskim proizvodima potrebno je ponešto znanja i oštro oko. Ako polugu ili kovanicu kupujete kod uglednih trgovaca, oni će sve navedene provjere obaviti prije nego što je ponude na tržištu. Najveću sigurnost nude neovisni stručnjaci koji certifikat o autentičnosti izdaju na temelju svoga višegodišnjeg iskustva.

Ako želite kupiti ili prodati investicijsko zlato i srebro, odnosno, investicijske kovanice – kliknite link i zatražite ponudu. Hvala na povjerenju!

Kako prepoznati jesu li zlato i srebro koje kupujete izvorni? Reviewed by on . Jedan od najznačajnijih izazova s kojima se suočavaju sudionici na tržištu investicijskih poluga i kovanica, a što ih donosi prodaja zlata i srebra,  zacijelo j Jedan od najznačajnijih izazova s kojima se suočavaju sudionici na tržištu investicijskih poluga i kovanica, a što ih donosi prodaja zlata i srebra,  zacijelo j Rating: 0

Info o autoru Sven Sambunjak

Sven Sambunjak urednik je portala srebrozlato.com. U devedesetim godinama radio je kao novinar izvjestitelj u Večernjem listu te na Hrvatskom radiju Pula. Jedan je od najboljih poznavatelja svjetskoga tržišta plemenitih kovina u Hrvatskoj, te stanja na domaćem i regionalnom tržištu.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori