Petak , 03.04.2020.

Početna » Investicijski srebrnjaci » Sjevernoamerički srebrni orao (American silver eagle)

Sjevernoamerički srebrni orao (American silver eagle)

18.01.2010. / 13:49 Autor: Kategorija: Investicijski srebrnjaci A+ / A-
Američki srebrnjak Orao (Eagle)

Foto: Wikimedia Commons

Službeni srebrni bulion Sjedinjenih Američkih Država prvi put je iskovan 1986. godine, istovremeno kad i njegov vredniji brat Američki zlatni orao. Izrađuje se samo u težini od jedne unce, te ima čistoću od 99,9 posto čistoga srebra.

Premda i na licu i na naličju nosi iste motive kao i zlatni bulion, njegov dizajn je bitno drugačiji. Prednja strana sadrži lik “hodajuće Slobode” koju je kreirao američki skulptor njemačkog podrijetla Adolph Alexander Weinman.

Identičan je motiv i oblik imala prednja strana kovanice od pola dolara, koja se kovala i bila u masovnom optjecaju od 1916. do 1947. godine, te se smatra jednim od najomiljenijih motiva na bilo kojoj kovanici u povijesti Sjedinjenih Država.

Na stražnjoj strani ovoga srebrnjaka nalazi se grb s likom orla, u izvedbi Johna Mercantija.

Izdavatelj: United States Mint (SAD)
Godina prvog izdanja: 1986.
Prednja strana: lik hodajuće slobode Slobode
Stražnja strana: grb s likom orla
Raspoložive težine: 1 unca
Nominala 1 unce: 1 američki dolar
Sastav: od 99,9 % čistog srebra

Sjevernoamerički srebrni orao (American silver eagle) Reviewed by on . [caption id="attachment_1681" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Službeni srebrni bulion Sjedinjenih Američkih Država prvi put je [caption id="attachment_1681" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Službeni srebrni bulion Sjedinjenih Američkih Država prvi put je Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori