Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Investiranje » 7 savjeta domaćim ulagačima za investiranje u zlato

7 savjeta domaćim ulagačima za investiranje u zlato

17.01.2010. / 16:00 Autor: Kategorija: Investiranje A+ / A-
7 savjeta za investiranje u zlato

Foto: © Dusanzidar | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Mnoge sugestije za investiranje u zlato i druge plemenite kovine koje se mogu naći na internetu za domaće su prilike često neprimjenjive. Stoga u nastavku donosimo sedam savjeta za investiranje u zlato skrojenih upravo za ulagače iz naše regije.

1. Što kupiti: zlatne kovanice ili zlatne poluge?

Zlatne kovanice izvrsno su sredstvo za investiranje u zlato za ulagače koji namjeravaju potrošiti do 15 tisuća eura za kupnju investicijskoga zlata. Investitorima koji žele uložiti iznos veći od 15 tisuća eura preporučujemo da investiranje u zlato obave u obliku poluga. Ipak, dobro je da i veliki investitori djelić svojega zlatnog portfelja ulože u kovanice, jer one predstavljaju “narodski” oblik ulaganja u zlato, iskoristiv u svakodnevnome životu.

2. Teže je jeftinije

Prilikom kupnje investicijskoga zlata, treba znati da se cijena grama zlata smanjuje proporcionalno veličini proizvoda koji kupujete. Dakle, gram čistoga zlata skuplji je u polugama i kovanicama manjih težina (1 gram, 2 grama, 5 grama) a jeftiniji u polugama i kovanicama većih težina (jedna unca, 50 grama, 100 grama, 250 grama, 500 grama, 1000 grama i više). Također, kada kupujete kovanice i poluge manjih težina (do jedne unce), dobro je znati da je gram čistoga zlata u kovanicama u pravilu jeftiniji nego gram čistoga zlata u polugama usporedive težine. Primjerice, cijena grama čistoga zlata u standardnoj investicijskoj kovanici težine 3,49 grama niža je od cijene grama čistoga zlata u standardnoj investicijskoj polugi težine 5 grama.

3. Ne putujte daleko, blizina je vrlina!

Da biste obavili investiranje u zlato, ne trebate putovati daleko. Investicijske zlatne poluge i zlatne kovanice u Hrvatskoj jednake su kvalitete i cijene kao u bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije. Tržište investicijskim plemenitim kovinama u Hrvatskoj se počelo dobro razvijati, propisi su u potpunosti usklađeni s onima u drugim zemljama Europske Unije, a tvrtke koje se bave kupnjom i prodajom zlata izgradile su čvrstu reputaciju pouzdanosti i povjerenja. Proizvodi koji se nude kod nas imaju status “good delivery” zlata, što znači da su proizvedeni u vodećim svjetskim kovnicama, pa kupljeno zlato možete bez problema prodati bilo gdje u svijetu.

4. Kako s novcem preko granice?

Građanima zemalja regije koje nisu u Europskoj Uniji do određenoga iznosa deviza dopušten prijenos gotovine bez prijave na carini. Prema zadnjim informacijama, koje je prije putovanja uvijek dobro provjeriti u središnjem uredu carine, u inozemstvo se bez prijave carinskim organima može prenijeti iznos do nekoliko tisuća eura. Dopušteno je, dakako, prenijeti i veće iznose deviza, ali uz prethodnu prijavu na carini.

5. Gotovinsko i bankovno plaćanje u inozemstvu

Prilikom kupnje proizvoda i usluga u inozemstvu, što uključuje i investiranje u zlato, postoje određena ograničenja koja se odnose na mogućnost plaćanja u gotovini. U zemljama Europske Unije granica je uglavnom postavljena na razini od 15 tisuća eura. Kupnju ispod te vrijednosti moguće je obaviti u gotovini, dok je veće transakcije potrebno obaviti s bankovnog računa na bankovni račun. Premda se i plaćanje kreditnim, odnosno, debitnim karticama također smatra negotovinskim plaćanjem, investiranje u zlato u pravilu ne može obaviti karticama, tako da su gotovina i bankovni transfer jedine raspoložive opcije za investitore u plemenite kovine. Budući da je od početka 2011. godine hrvatskim građanima omogućeno otvaranje privatnih bankovnih računa u inozemstvu, problem transfera većih iznosa više ne predstavlja teškoću.

6. Gdje i kako pohraniti kupljeno zlato?

Kupljeno investicijsko zlato nije prikladno uvoziti u domicilnu zemlju, zbog mogućih problema na granici i zahtjeva za plaćanjem carine i poreza. Zbog toga regionalni investitori iz zemalja koje još nisu u Europskoj Uniji kupljeno zlato nerijetko pohranjuju u inozemstvu. Pohrana zlata može se obaviti u iznajmljenom bankovnom sefu. Obično se to čini u inozemnom gradu koji je kupcu najbliži ili najdostupniji iz mjesta u kojem živi. Neki trgovci nude mogućnost pohrane kupljenoga zlata na alociranom ili nealociranom računu. Investiranje u zlato za građane regije na taj način ima niži rizik.

7. Unovčavanje zlatne investicije: što kada zlato treba prodati?

Ugledni trgovci investicijskim zlatom svoje kupce nikada ne ostavljaju bez mogućnosti otkupa. Kupljeno je zlato, dakle, u svakom trenutku moguće unovčiti po tečaju, odnosno, po cijeni koja se u pravilu formira iz minute u minutu. Tečajna se razlika između kupovne i prodajne cijene investicijskoga zlata kreće u rasponu kakav postoji i prilikom kupnje, odnosno, prodaje svake druge strane valute (američki dolar, euro). Neki trgovci zlatom novac isplaćuju u gotovini, dakako, samo do zakonom predviđenog iznosa od 15 tisuća eura, te ukoliko potrebnu gotovinu imaju u kasi. Drugi nude isplatu na osobni investitorov osobni račun. Bez obzira na način plaćanja, treba jasno reći da s unovčavanjem vaše zlatne investicije ne bi trebalo biti nikakvih problema.

7 savjeta domaćim ulagačima za investiranje u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1630" align="alignright" width="300"] Foto: © Dusanzidar | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Mnoge sugestije za [caption id="attachment_1630" align="alignright" width="300"] Foto: © Dusanzidar | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Mnoge sugestije za Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori