Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Investiranje » Investiranje u “papirnato” zlato

Investiranje u “papirnato” zlato

17.01.2010. / 16:13 Autor: Kategorija: Investiranje A+ / A-
Ulaganje u papirnato zlato

Foto: Arlo Bates, Flickr

Investiranje u “papirnato” zlato u svijetu je trenutno jedan od najpopularnijih oblika ulaganja u plemenite kovine. Procjena je analitičara da se tijekom godine dana na globalnoj razini kupi, odnosno, proda “papirnatoga” zlata u vrijednosti i do stotinu puta većoj od ukupnih svjetskih zaliha fizičkoga zlata.

Pod “papirnatim” zlatom podrazumijeva se kupnja zlata pri kojemu kupac ne kupuje fizičko zlato i traži isporuku odmah, nego kupuje obećanje da će zlato u nekom budućem trenutku biti dostupno ili isporučivo.

Špekulativni oblik investiranja

Postoje, također, i oblici ulaganja u “papirnato” zlato pri kojemu se od prodavača ne očekuje da će kupcu ikada isporučiti zlato. Umjesto toga, kupac se kroz ulaganje u samo izlaže cijeni zlata, u nadi da će ta cijena poskočiti i na taj će način uvećati svoje bogatstvo izraženo u nekoj od vodećih svjetskih valuta (američki dolar, japanski jen, euro…). Pri tome prodavač tvrdi da će vrijednosni papir što ga prodaje nastojati blisko slijediti cijenu zlata na svjetskome tržištu. Riječ je o špekulativnom obliku investiranja, koji je prikladan za burzovne stručnjake koji svakodnevno prate stanje na tržištu, i koji dobro shvaćaju u što se upuštaju.

I konačno, pod “papirnato” zlato često se ubrajaju i dionice rudnika koje proizvode i rafiniraju zlato, te kovnice koje proizvode zlatne poluge i kovanice. Budući da te tvrtke u pravilu u svojim zalihama, a samim time i u računovodstvenim zapisima, posjeduju znatne količine fizičkoga zlata, kupci nastoje iskoristiti tu činjenicu, pa kupnjom dionica takvih tvrtki kupuju ne samo njihovu proizvodnu vrijednost, nego i pripadajuće zalihe ove plemenite kovine iz njihovih skladišta.

“Papirnato zlato” može potpuno izgubiti vrijednosti

Budući da se investiranje u zlato u dobroj mjeri smatra svojevrsnim osiguranjem od značajnijih poremećaja u globalnome ili regionalnom gospodarstvu, svi oblici ulaganja u “papirnato” zlato predstavljaju visokorizičan, odnosno, špekulativan način investiranja, koji je u oštroj suprotnosti s niskorizičnim ulaganjem u fizičko, isporučeno zlato spremljeno u privatni trezor ulagača.

Za razliku od fizičkoga zlata koje je kroz povijest uvijek zadržalo određenu vrijednost i kupovnu moći, vrijednost “papirnatoga” zlata što ga držite u svojem portfelju može u potpunosti biti izgubljeno, odnosno, može pasti na nulu. Te činjenice svaki investitor koji se upušta u ulaganje u “papirnate” oblike zlata treba biti u potpunosti svjestan.

Investiranje u “papirnato” zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1612" align="alignright" width="300"] Foto: Arlo Bates, Flickr[/caption] Investiranje u "papirnato" zlato u svijetu je trenutno jedan od [caption id="attachment_1612" align="alignright" width="300"] Foto: Arlo Bates, Flickr[/caption] Investiranje u "papirnato" zlato u svijetu je trenutno jedan od Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori