Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Investiranje » Kada i koliko investirati u zlato

Kada i koliko investirati u zlato

17.01.2010. / 16:20 Autor: Kategorija: Investiranje A+ / A-
Kako i koliko investirati u zlato

Foto: © Tatiana53 | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Barem pet do deset posto osobnoga investicijskog portfelja trebalo bi uložiti u plemenite kovine. Takvu preporuku svojim klijentima nerijetko daju čak i oni financijski savjetnici koji zlato, srebro, platinu i paladij smatraju neatraktivnim investicijskim sredstvom. Plemenite su kovine, naime, čvrst temelj svakog investicijskog plana, i predstavljaju osiguranje od eventualnih većih poremećaja na tržištu dionica, obveznica i roba.

Analitičari, pak, koji pažljivo prate stanje na globalnom tržištu zlata ističu kako je zlato kao investicijska klasa unatoč znatnom skoku cijena u posljednjih nekoliko godina još uvijek znatno podcijenjeno.

Vrijednosno poravnanje

Ukoliko bi se dogodilo da tržište korigira postojeću cijenu zlata na način kako se to dogodilo 80-ih godina prošloga stoljeća, i to tako da se ukupna količina papirnatih američkih dolara u svjetskom monetarnom sustavu izjednači s vrijednošću raspoložive količine investicijskoga zlata, u tom bi slučaju unca ove plemenite kovine trebala dosegnuti cijenu od čak 12 tisuća i 500 dolara, dok je ona danas tek na razini od oko 1500 dolara za uncu! Premda je dostizanje te cijene u današnjim okolnostima potpuno nezamislivo, investitori trebaju obratiti pozornost na činjenicu da se takvo vrijednosno poravnanje zlata i američkog dolara dogodilo nekoliko puta u povijesti, zadnji put upravo potkraj 1979. i početkom 1980. godine.

U trenucima gospodarske krize kakvu upravo proživljavamo nije, stoga, nimalo neumjesno preporučiti izlaganje osobnoga investicijskog portfelja plemenitim kovinama u puno većem postotku od onoga što ga preporučuju klasični investicijski savjetnici. Pri tome, međutim, treba biti dobro informiran o mogućnostima ulaganja u zlato i druge plemenite kovine, kako bi se izbjegao rizik treće strane.

Trenutak ulaska

Najsigurniji način ulaganja jest, dakako, ulaganje u fizički oblik, odnosno, u zlatne poluge i kovanice, koje pohranjujete u privatnome trezoru ili pak na alociranome računu kod tvrtke od povjerenja. Na taj način rizik treće strane u potpunosti se izbjegava, dok je kupnjom “papirnatoga” zlata taj rizik neprekidno prisutan.

Kada i koliko investirati u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1625" align="alignright" width="300"] Foto: © Tatiana53 | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Barem pet do deset p [caption id="attachment_1625" align="alignright" width="300"] Foto: © Tatiana53 | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Barem pet do deset p Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori