Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Investiranje » Odaberite najbolju strategiju investiranja u zlato

Odaberite najbolju strategiju investiranja u zlato

17.01.2010. / 14:00 Autor: Kategorija: Investiranje A+ / A-
Najbolja strategija ulaganja u zlato

Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Ulagač koji se odluči za investiranje u zlato trebao bi se dobro upoznati s mogućnostima i oblicima ulaganja, ali i s prilikama na lokalnome, regionalnom i svjetskom tržištu plemenitih kovina. Na taj će način steći sposobnost za odabir najbolje investicijske strategije koja odgovara njegovu karakteru, financijskoj snazi i ulagačkim afinitetima.

U srednjestrujaškim investicijskim krugovima, investiranje u zlato smatra se rizičnim ulaganjem, budući da su cjenovne oscilacije plemenitih kovina kroz povijest bile iznadprosječno velike u usporedbi s drugim vrstama ulaganja. Svojstvo pojedine robe da u kratkom vremenu doživljava veliki rast ili pad cijene naziva se još i volatilnost.

Golemi poremećaji u monetarnome sustavu

No, analitičari koji ciljano prate stanje na tržištu zlata kroz ističu kako cijena zlata ne oscilira dramatično zbog inherentne cjenovne nestabilnosti ove plemenite kovine, nego zbog golemih poremećaja u globalnome monetarnom sustavu zasnovanom na “papirnatome” novcu.

Dokaz za to može se pronaći u podacima o odnosu cijene zlata s cijenom nekoliko ključnih globalnih roba, među kojima je svakako najvažnija nafta. Usporedimo li skokove i padove cijene sirove nafte na svjetskome tržištu u odnosu na vodeće svjetske valute, lako možemo ustanoviti golemu volatilnost koja, primjerice, za britansku funtu dostiže enormne vrijednosti, i preko jedan prema 70.

Cijena sirove nafte

Srebrozlato.com

No, ako cijenu sirove nafte usporedimo s cijenom grama zlata u istome razdoblju (crvena linija na grafikonu), možemo ustanoviti kako je riječ o uglavnom ravnoj crti, što znači da se cijena sirove nafte u odnosu na zlato vrlo malo mijenjala, pogotovo ako se promjena usporedi s golemim usponima i padovima izraženim u drugim valutama (britanska funta, američki dolar i euro, odnosno, njemačka marka prije uvođenja eura).

Ovaj grafikon, dakle, nedvojben je dokaz da zlato ne predstavlja volatilno investicijsko sredstvo, nego papirnate valute zbog inflacije proizvedene od strane središnjih banaka čine da cijena zlata skokovito raste i pada kroz više desetljeća. A to znači da je investiranje u zlato mnogo bolji način očuvanja vrijednosti vlastite imovine nego ulaganje u bilo koji drugi investicijski oblik.

Odaberite najbolju strategiju investiranja u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1627" align="alignright" width="300"] Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Ulagač koji se odlu [caption id="attachment_1627" align="alignright" width="300"] Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Ulagač koji se odlu Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori