Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Investiranje » Prijevare kojih se valja čuvati prilikom investiranja u zlato

Prijevare kojih se valja čuvati prilikom investiranja u zlato

17.01.2010. / 16:07 Autor: Kategorija: Investiranje A+ / A-
Prijevare kojih se valja čuvati prilikom investiranja u zlato

Foto: 1shots, freedigitalphotos.net

S porastom cijene zlata, nije samo povećan broj onih koji sve više razmišljaju o investiranju u zlato i onih koji investicijsko zlato redovito kupuju, nego je sukladno potražnji ujedno povećan broj i tvrtki koje se bave kupnjom i prodajom zlata u investicijskom obliku.

Prilikom odabira mjesta gdje ćete kupiti investicijsko zlato, uvijek se vodite mudrošću da ulaganje u zlato predstavlja gotovo isto tako veliki izazov za manje upućene investitore kao što je ulaganje u dionice, obveznice ili bilo koji drugi složeniji oblik ulaganja.

Sačuvajte se gubitaka i glavobolja

Ukoliko odlučite da će vam investiranje u zlato postati strastveni hobi za koji ćete potrošiti mnogo slobodna vremena proučavajući mogućnosti i tražeći dobre prilike, u tom ćete slučaju zacijelo značajan dio svog vremena posvetiti i procjeni kvalitete različitih izvora kupnje investicijskoga zlata. “Strastvenim hobistima” ubrzo će postati jasno koje sve opasnosti vrebaju prilikom kupnje investicijskih proizvoda u zlatu, te će se moći zaštititi i osigurati od prijevare.

Investitori koji, međutim, nemaju mnogo vremena za bavljenje svojim zlatnim portfeljom i koji žele brzo i učinkovito doći do svojega investicijskoga zlata, uz pouzdanje da su se obratili na respektabilnu i uglednu adresu, otkrit ćemo tri važna savjeta koja, ukoliko ih budu slijedili, sačuvat će svoj portfelj od gubitaka, a sebe od glavobolja.

1. Besramno previsoka cijena

Zlato se nakon mnogih desetljeća potpune odbačenosti, relativno nedavno vratilo u središte interesa investitora diljem svijeta. Zbog toga je količina dostupnih informacija o tržišnim igračima na lokalnome tržištu vrlo skromna i nedostatna. Tu su činjenicu neke tvrtke i pojedinci iskoristili kako bi u svoju ponudu uvrstili investicijsko zlato po cijenama koje su daleko iznad stvarne cijene zlata.

Postotak marže nekad iznosi i preko 100 posto. Ukoliko zlato kupujete i preuzimate u Hrvatskoj, takva marža zbog visokih je poreznih davanja ponekad razumljiva, no investiranje u zlato koje se nalazi na području Europske Unije i na koje ne postoji nikakav porez ne opravdava maržu veću od 20 posto, a za zlatne poluge većih težina (iznad 50 grama) marža se ne bi trebala kretati više od 10 posto. Dakle, kada kupujete zlato s isporukom u inozemstvu, svakako provjerite koliko plaćate po gramu investicijskoga zlata iznad redovne burzovne cijene, pa ako je razlika prevelika, ne dajte se prevariti, nego pođite drugom trgovcu!

2. Besramne krivotvorine

Zlato je, na sreću, kovina koja ima specifična fizikalna svojstva zbog čega je otkrivanje krivotvorina upućenim poznavateljima relativno jednostavno i pouzdano. No, investitori koji se ne žele zamarati pitanjima “jesam li kupio ispravnu polugu ili nisam” trebaju slijediti mudrost da je investicijsko zlato uvijek najbolje kupovati kod uglednih, poznatih i provjerenih trgovaca. Na žalost, kada je su u pitanju investicijske poluge i kovanice, takvih trgovaca u Hrvatskoj praktički nema, budući da je tržište opterećeno visokim poreznim davanjima kakva ne postoje u zemljama Europske Unije, a takav odnos države prouzročio je da se tržište uopće nije ni razvilo.

No, ako samo prijeđemo granicu kod Bregane, Macelja, Plovanije ili Rupe, ustanovit ćemo da se kod naših slovenskih susjeda tržište investicijskim zlatom izuzetno dobro razvilo, da su tamošnji trgovci stekli visoku regionalnu reputaciju, zbog čega kod njih nerijeko investicijsko zlato kupuju i stranci sa Zapada. Stoga, ukoliko se odlučite za neko od uglednih inozemnih imena prilikom kupnje investicijskog zlata, nećete morati brinuti da će vam netko uvaliti besramne krivotvorine.

3. Besramna obećanja

Neusklađenost poreznih propisa na području investicijskoga zlata prouzročilo je da su se u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama regije istočno od Hrvatske, pojavile ponude investiranja u zlato za koje se može reći da nisu uvijek respektabilne i nedvojbene. Kupcima se nude obećanja da će uplatom svoga novca na inozemni račun steći vlasništvo nad fizičkim zlatom u trezorima koji nisu pod kupčevom kontrolom.

Jedno od najvažnijih pravila prilikom investiranja u zlato glasi: ako kupljeno ne možete dotaknuti, najvjerojatnije to niste ni kupili. U svijetu, doduše, postoji nekoliko vrlo uglednih i pouzdanih trgovaca takozvanim nealociranim zlatom koji kupuju i za svoje klijente pohranjuju zlato “na neviđeno”, ali riječ je o izuzecima prije nego o pravilu, pa zbog toga treba biti vrlo pažljiv, ne zalijetati se s odlukama, i ne vjerovati prvom trgovcu s pregršt slatkih obećanja kada kupujete zlato koje ne možete vidjeti i osjetiti u šaci.

Prijevare kojih se valja čuvati prilikom investiranja u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_1620" align="alignright" width="300"] Foto: 1shots, freedigitalphotos.net[/caption] S porastom cijene zlata, nije samo povećan broj onih [caption id="attachment_1620" align="alignright" width="300"] Foto: 1shots, freedigitalphotos.net[/caption] S porastom cijene zlata, nije samo povećan broj onih Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori