Petak , 01.12.2023.

Početna » Kupnja » Kupovina zlata i srebra u Hrvatskoj i inozemstvu

Kupovina zlata i srebra u Hrvatskoj i inozemstvu

29.09.2013. / 14:51 Autor: Kategorija: Kupnja A+ / A-
Kupnja zlata i srebra u Hrvatskoj i inozemstvu

Foto: ponsulak, freedigitalphotos.net

Tijekom procesa primanja Hrvatske u Europsku Uniju, zakonski okvir koji definira trgovanje plemenitim kovinama usklađen je s europskim standardima. Stoga je danas u Hrvatskoj moguće kupiti investicijsko zlato i srebro bez poreza na luksuz koji je ranije opterećivao plemenite kovine.

Zbog toga se u Hrvatskoj polako ali sigurno uspostavlja i profilira uredno tržište, koje će zacijelo omogućiti nove oblike investiranja kakvi su donedavno bili raspoloživi samo u zemljama EU.

Porez na luksuzne proizvode u visini od 30 posto ukinut je 1. siječnja 2013. godine, šest mjeseci prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom najvažnije europske asocijacije.

Oslobođenje od poreza

Na dan ulaska u Europsku Uniju, 1. svibnja 2013. godine, počeo je vrijediti novi zakon o porezu na dodanu vrijednost koji je donio brojne novosti u poslovanju gospodarskih subjekata. U novi je zakon ugrađena i odredba u skladu s europskim smjernicama, a po kojoj se trgovanje investicijskim zlatom oslobađa od poreza na dodanu vrijednost. Na taj način, i Hrvatska je počela tretirati zlato kao još jednu valutu, a trgovanje žutom plemenitom kovinom u praksi je izjednačeno s trgovanjem stranim valutama.

U zakonu nije predviđeno da se i trgovanje srebrom oslobodi od poreza na dodanu vrijednost, budući da europske smjernice ne propisuju takvo oslobođenje. Ipak, zahvaljujući ukidanju poreza na luksuzne proizvode, i kupnja srebra je postalo atraktivnije i pristupačnije ulagačima.

Sve do kraja 2012. godine, hrvatska država nije prepoznavala plemenite kovine kao sredstvo čuvanja vrijednosti osobne imovine. Zbog toga su porezni nameti na zlato bili iznimno visoki, te su dosezali i do 60 posto cijene predmeta od plemenite kovine. Bio je to najviši porezni namet na zlato i srebro u svijetu.

Cijene izjednačene, kvaliteta zajamčena

Izrazito nepovoljna porezna politika onemogućila je razvitak tržišta investicijskim zlatom, a poslovanje na tržištu zlatnim i srebrnim nakitom bilo je vrlo otežano. Zbog svega toga, hrvatski su građani kupovinu predmeta od plemenitih kovina, što uključuje i investicijske poluge i kovanice, u pravilu obavljali u inozemstvu.

Odlazak u inozemstvo te kupnja i pohrana ulagačkoga zlata i srebra u inozemnim trezorima bio je uobičajeni način legalnog izbjegavanja plaćanja visokih poreza. Trošak putovanja i pohrane u Sloveniji ili Austriji bili su osobito isplativi.

To na svu sreću više nije slučaj. Cijene investicijskoga zlata i srebra te nakita od plemenitih kovina izjednačile su se s onima u Europskoj Uniji, a na tržištu su se pojavili igrači koji svojim ugledom jamče kvaltetu i čistoću proizvoda.

Naravno, ulagači koji žele diverzificirati rizik, te dio svoje imovine pohraniti u inozemstvu, i dalje imaju priliku kupiti i pohraniti investicijsko zlato i srebro po konkurentnim cijenama izvan granica zemlje.

Za sve dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem. Naši stručnjaci pomoći će vam u odabiru najpovoljnijeg rješenja za kupnju plemenitih kovina, u skladu s vašim željama i potrebama. Višegodišnje iskustvo i suradnja s vodećim hrvatskim i regionalnim tvrtkama za investicijske plemenite kovine jamstvo su da ćete vaša kupnja biti diskretna i sigurna.

Kliknite ovdje i doznajte više o našoj ponudi.

Kupovina zlata i srebra u Hrvatskoj i inozemstvu Reviewed by on . [caption id="attachment_1769" align="alignright" width="300"] Foto: ponsulak, freedigitalphotos.net[/caption] Tijekom procesa primanja Hrvatske u Europsku Uniju [caption id="attachment_1769" align="alignright" width="300"] Foto: ponsulak, freedigitalphotos.net[/caption] Tijekom procesa primanja Hrvatske u Europsku Uniju Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori