Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Numizmatičke vijesti » Investicijska kovanica “Američki orao” uskoro i od paladija

Investicijska kovanica “Američki orao” uskoro i od paladija

24.12.2010. / 19:50 Autor: Kategorija: Numizmatičke vijesti A+ / A-
Američki orao od paladija

Avers kovanice od paladija sadržavat će lik Krilate slobode s kovanice od 10 centi
Foto: Northern Lights Numismatics, Flickr

Dobro poznatim investicijskim kovanicama “Američki orao” što ih državna kovnica US Mint već dugi niz godina kuje u zlatu, srebru i platini, uskoro bi se mogla pridružiti i kovanica od paladija.

Ovih je dana, naime, u Sjedinjenim Američkim Državama stupio na snagu zakon kojim se od državne kovnice zahtijeva da pripremi marketinšku studiju o isplativosti kovanja “Orlova” uz korištenje i četvrtog najvažnijeg plemenitog metala. Ukoliko se utvrdi interes javnosti (a analitičari ističu kako je taj interes nedvojben), US Mint je prema zakonu dužna započeti kovanje u roku ne duljem od dvanaest mjeseci u količinama dostatnim za ispunjenje zahtjeva tržišta.

Krilata sloboda

“Američki orao” od paladija, ako se počne kovati, zacijelo će biti jedan od najatraktivnijih i najljepših proizvoda američke kovnice US Mint. Dizajn paladijskoga “Orla” zasnovan je na kovanici od 10 centi (Mercury dime) što ju je oblikovao Adolph Alexander Wienman, a koja je u optjecaju korištena u razdoblju od 1916. do 1947. godine. Kovanica od paladija na prednjoj će strani sadržavati lik “Krilate slobode” (“Winged Liberty”) u dubokome reljefu, a na stražnjoj će prikazivati “Orla” kojega je također oblikovao A.A. Wienman na medalji izrađenoj 1907. godine za potrebe godišnje nagrade Američkog društva arhitekata.

Kovanica će u drugim detaljima biti slična starijim izdanjima od zlata, srebra i paladija, s natpisom “Liberty”, “In God We Trust” i “United States of America”. Predviđeno je također da će “Orao” od paladija imati nominalu od 25 američkih dolara, te da će se smatrati službenim sredstvom plaćanja. Sadržavat će također i oznaku težine i čistoće metala.

Investicijska kovanica “Američki orao” uskoro i od paladija Reviewed by on . [caption id="attachment_558" align="alignright" width="300"] Avers kovanice od paladija sadržavat će lik Krilate slobode s kovanice od 10 centiFoto: Northern Li [caption id="attachment_558" align="alignright" width="300"] Avers kovanice od paladija sadržavat će lik Krilate slobode s kovanice od 10 centiFoto: Northern Li Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori