Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Numizmatičke vijesti » Pušteni u optjecaj zlatnik i srebrnjak s likom prve australske katoličke svetice Mary MacKillop

Pušteni u optjecaj zlatnik i srebrnjak s likom prve australske katoličke svetice Mary MacKillop

22.10.2010. / 20:29 Autor: Kategorija: Numizmatičke vijesti A+ / A-
Sveta Mary MacKillop zlatnik i srebrnjak

Foto: (c) Perth Mint

Australska kovnica Perth Mint početkom ovoga tjedna pustila je u optjecaj zlatnik i srebrnjak izdane u čast Mary MacKillop (1842-1909), časne sestre koju je papa Benedikt XVI ovih dana proglasio katoličkom sveticom. Riječ je o prvoj osobi rođenoj u Australiji koja je na taj način kanonizirana.

Srebrnjak “Mary MacKillop” izrađen je od jedne unce (31,1 grama) srebra čistoće 99,9 posto te ima nominalu od jednog australskog dolara, dok se zlatnik sastoji od jedne desetine (3,11 grama) zlata čistoće 99,99 posto i ima nominalu od 15 australskih dolara. Obje kovanice su službeno sredstvo plaćanja u Australiji.

Dvije tisuće deset primjeraka

Obje kovanice sadrže portret Svete Marije od Križa (Mary MacKillop) u boji, iznad kojega se nalazi tekst SAINT MARY MACKILLOP. U podnožju portreta ispisan je tekst AUSTRALIA’S FIRST SAINT (prva australska svetica), te godina izdanja 2010. i oznaka kovnice “P” (Perth Mint).

U optjecaj će ukupno biti pušteno 7500 srebrnih komemorativnih kovanica, te samo 2010 zlatnih kovanica. Brojkom izdanih zlatnika dodatno se odaje poštovanje novoj australskoj katoličkoj svetici i godini u kojoj je kanonizirana.

Srebrnjak s likom Svete Marije od Križa bit će ponuđen na tržištu po cijeni od 89,50 australskih dolara, dok će se se zlatnik prodavati po cijeni od 275 australskih dolara.

Pušteni u optjecaj zlatnik i srebrnjak s likom prve australske katoličke svetice Mary MacKillop Reviewed by on . [caption id="attachment_492" align="alignright" width="300"] Foto: (c) Perth Mint[/caption] Australska kovnica Perth Mint početkom ovoga tjedna pustila je u opt [caption id="attachment_492" align="alignright" width="300"] Foto: (c) Perth Mint[/caption] Australska kovnica Perth Mint početkom ovoga tjedna pustila je u opt Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori