Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Numizmatičke vijesti » Srebrnjak s likom Johna Lennona iskovan na poticaj internetske javnosti

Srebrnjak s likom Johna Lennona iskovan na poticaj internetske javnosti

09.12.2010. / 18:14 Autor: Kategorija: Numizmatičke vijesti A+ / A-
Srebrnjak s likom Johna Lennona

Foto: UK Royal Mint

Britanska kraljevska kovnica (The UK Royal Mint) izdala je početkom prosinca komemorativnu srebrnu kovanicu nominale pet funti s likom svjetski poznatoga pjevača i skladatelja pop-glazbe Johna Lennona, člana planetarno popularne britanske skupine The Beatles.

Ta je kovanica izdana u sklopu serije “Veliki Britanci” koja se kuje već gotovo cijelo jedno desetljeće u spomen poznatim britanskim građanima.

Na obversu kovanica izdanih u seriji našla su se imena poput Williama Shakespearea, Sir Winstona Churchilla, Charlesa Darwina i Florence Nightingale.

Premoćna pobjeda

Izdanje s likom Johna Lennona specifično je po načinu kako je lik pjevača odabran kao motiv kovanice. Britanska kraljevska kovnica je, naime, putem interneta stavila na glasovanje nekoliko prijedloga, te je pozvala surfere da odluče o tome čiji će se lik pojaviti na novome izdanju serije. Bilo je to prvi put da se Kraljevska kovnica na takav način savjetovala s javnošću, te je zatim glas javnosti i prihvaćen.

John Lennon u internetskom je glasovanju premoćno pobijedio ostale kandidate, budući da je čak 92 posto surfera odabralo upravo njega kao motiv za novu kovanicu.

“Nedvojbeno je prikladno da javnost odabere Johna Lennona u godini kada bi on proslavio svoj 70. rođendan”, istaknuo je u svojoj izjavi Dave Knight, direktor odjela komemorativnih kovanica pri Britanskoj kraljevskoj kovnici.

Jedan jedini zlatni primjerak

Srebrnjak izrađen u čast ovog svjetski popularnog pjevača iskovan je u pet tisuća primjeraka, a predstavlja službeno sredstvo plaćanja u maloj otočkoj državi Alderney smještenoj u La Mancheu uz francusku obalu. S prednje strane kovanice nalazi se lik britanske kraljice Elizabeth II.

Cjelokupno izdanje prodano za manje od tjedan dana nakon puštanja u optjecaj, pa je Kraljevska kovnica odlučila iskovati izdanje od legure bakra i nikla, koja se prodaje po cijeni od 24,99 funti za komad.

Kovanica s likom člana skupine The Beatles bit će također iskovana i od 24-karatnoga zlata, ali samo u jednom jedinom primjerku, te će biti poklonjena britanskoj dobrotvornoj zakladi “John Lennon”.

Srebrnjak s likom Johna Lennona iskovan na poticaj internetske javnosti Reviewed by on . [caption id="attachment_549" align="alignright" width="300"] Foto: UK Royal Mint[/caption] Britanska kraljevska kovnica (The UK Royal Mint) izdala je početkom p [caption id="attachment_549" align="alignright" width="300"] Foto: UK Royal Mint[/caption] Britanska kraljevska kovnica (The UK Royal Mint) izdala je početkom p Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori