Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Numizmatičke vijesti » Izdan novi srebrnjak u povodu zaruka princa Willama i Kate Middleton

Izdan novi srebrnjak u povodu zaruka princa Willama i Kate Middleton

07.02.2011. / 13:43 Autor: Kategorija: Numizmatičke vijesti A+ / A-
Srebrnjak princ William i Kate Middleton

Foto: (c) coinnews.net, Pobjoy Mint

Uprava Britanskih teritorija Indijskoga oceana izdala je nedavno novo izdanje srebrne kovanice u povodu zaruka britanskoga princa Williama i Kate Middleton, prijestolonasljednika trona Ujedinjenog Kraljevstva i njegove izabranice.

Dopuštenje za izdavanje navedene kovanice dala je britanska kraljevska obitelj, te se zbog toga smatra službenim.

Kovanica ima nominalu od dvije funte, a sadrži lica novoga kraljevskoga para, te kružno ispisani tekst: “The Engagement of Prince William to Miss Catherine Middleton”. Na suprotnoj strani kovanice, kao što je i uobičajeno, nalazi se lik engleske kraljice Elizabeth II koji je oblikovao skulptor Ian Rank-Broadley.

Treće izdanje iste tematike

Srebrnjak ima promjer od 38,6 milimetara i težinu od 28,28 grama, a proizveden je u kovnici Pobjoy Mint u 10 tisuća primjeraka. Osim u srebru, kovanica je izdana i od legure bakra i nikla, istog promjera i težine, ali bez ograničenja naklade.

Riječ je, inače, o trećem izdanju iste tematike. Potkraj prošle godine, naime, Britanska kraljevska kovnica izdala zlatnik i srebrnjak, svaki nominale 5 britanskih funti, na kojima je bio prikazan novi kraljevski par. Također, uprava teritorija Isle of Man otprilike u isto vrijeme izdala je srebrnjak od 1 krune (crown) na kojem je prikazana Buckingamska palača, sjedište britanske kraljevske obitelji, s oznakom W & K, koja utvrđuje da je riječ o kovanici izdanoj u povodu zaruka princa Williama i Kate Middleton.

Izdan novi srebrnjak u povodu zaruka princa Willama i Kate Middleton Reviewed by on . [caption id="attachment_598" align="alignright" width="300"] Foto: (c) coinnews.net, Pobjoy Mint[/caption] Uprava Britanskih teritorija Indijskoga oceana izdala [caption id="attachment_598" align="alignright" width="300"] Foto: (c) coinnews.net, Pobjoy Mint[/caption] Uprava Britanskih teritorija Indijskoga oceana izdala Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori