Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Otkup zlata » Gdje prodati svoje zlato i zlatnike

Gdje prodati svoje zlato i zlatnike

18.01.2010. / 17:00 Autor: Kategorija: Otkup zlata A+ / A-
Gdje prodati svoje zlato i zlatnike

Foto: © Nikolais | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Nakon što svoju zlatnu imovinu odlučite prodati, zacijelo ćete željeti znati gdje možete dobiti najviše za svoje zlato.

U posljednje vrijeme otvorena su brojna nova mjesta na kojima se obavlja otkup zlata. Donedavno, zlato ste mogli prodati samo u malim zlatarnicama koje su otkupljenu plemenitu kovinu pretapale i koristile kao sirovinu za proizvodnju nakita. No, s porastom cijene zlata, počeo se povećavati interes investitora za ulaganje u plemenite kovine, tako da se danas otkupom zlata bave i tvrtke koje zlato potom pretvaraju u investicijski oblik. Čak su i neke mjenjačnice počele otkupljivati zlato, što je dodatni pokazatelj da žuta plemenita kovina sve više postaje alternativa novcu.

Internet kao izvor informacija

Brojni se trgovci zlatom mogu pronaći i putem interneta. Globalna je mreža dobar izvor informacija o kupnji i prodaji zlata, no na internetu se istovremeno oglašavaju i najbolji i najgori trgovci. Stoga, prije nego što odaberete kojem ćete trgovcu vjerovati, potražite savjet na internetskim forumima i kod kredibilnih izvora. Na taj ćete način izbjeći neugodnosti i iznenađenja, a ujedno ćete steći znanje koje će vam omogućiti da svoju imovinu prodate po optimalnoj cijeni.

Ako posjedujete zlatnike i zlatne kovanice koje želite ponuditi za otkup, razmislite o tome da se obratite numizmatičarima. Oni će cijeniti vašu imovinu više nego zlatar kojemu je prvenstveni cilj otkup lomljenoga zlata i zatim njegovo taljenje i pretvaranje u sirovinu. Numizmatičari se okupljaju i svoje znanje i iskustvo razmjenjuju putem interneta. Ondje ih je relativno jednostavno naći, dovoljno je putem Google tražilice upisati nekoliko ključnih riječi poput “numizmatika zlato” ili “zlatna numizmatika”.

Kako je u inozemstvu

Zbog povijesnih razloga, ali i zbog trenutne zakonske regulative, otkup zlata u Hrvatskoj obavlja se po nižim cijenama u odnosu na cijenu koju zlato dostiže na svjetskim burzama. Kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske Unije, zakonska će se regulativa morati mijenjati, pa će i otkupna cijena zlata zacijelo postati mnogo povoljnija za osobu koja svoju zlatnu imovinu nudi na prodaju. Do tada, svatko tko ima tu mogućnost, trebao bi razmisliti o prodaji svoga zlata u inozemstvu.

U zemljama Europske Unije postoje specijalizirani trgovci investicijskim zlatom koji neke oblike zlata otkupljuju po cijenama koje u određenom trenutku vrijede na burzama zlata. Tu cijenu možete pronaći i na našim internetskim stranicama. Riječ je o najboljoj mogućoj cijeni koju u nekom trenutku možete dobiti za svoje zlato bilo gdje u svijetu.

Odaberite uglednoga i poznatog trgovca

Inozemni trgovci na različite načine pristupaju otkupu zlata. Neki zlato otkupljuju bez obzira na njegovu čistoću i pri tome otkupnu cijenu korigiraju s obzirom na očekivane troškove rafiniranja. Drugi pak od osoba koja svoje zlato nude za otkup traže da na vlastiti trošak zlato rafiniraju do određene čistoće (obično je to 99,9 posto), a zatim tako proizvedeni granulat otkupljuju po cijenama nekoliko postotaka nižim od cijene zlata na svjetskome tržištu.

Kada je riječ o isplati novca, neki inozemni trgovci isplaćuju novac odmah, u gotovini, dok drugi zahtijevaju da otvorite bankovni račun na području Europske Unije, na koji će vam novac sjesti u roku od dva do tri dana.

Ako odlučite svoje zlato prodati inozemnom trgovcu kako biste dobili bolju cijenu, odaberite uvijek poznatoga i uglednoga trgovca, s dugogodišnjim tradicijom. Ne bi trebalo ugrožavati svoju imovinu prodajom osobnoga zlata osobama i tvrtkama dvojbene reputacije.

I za kraj, još jedan važan savjet. Prilikom iznošenja zlatne imovine iz Hrvatske, provjerite eventualna zakonska ograničenja vezana uz transfer. Kada Hrvatska uđe u Europsku Uniju, jedinstveno će nam tržište omogućiti da nesmetano prenosimo robu preko granice, a do tada treba uvijek biti siguran da carinski ili neki drugi zakon nije prekršen.

Gdje prodati svoje zlato i zlatnike Reviewed by on . [caption id="attachment_1713" align="alignright" width="300"] Foto: © Nikolais | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Nakon što svoju zlatn [caption id="attachment_1713" align="alignright" width="300"] Foto: © Nikolais | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Nakon što svoju zlatn Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori