Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Otkup zlata » Kako teče proces otkupa zlata

Kako teče proces otkupa zlata

18.01.2010. / 16:00 Autor: Kategorija: Otkup zlata A+ / A-
Zlato za otkup

Foto: sxc.hu

Proces otkupa lomljenoga zlata (zlatnog nakita, zlatnika i poluga) relativno je jednostavan. Trgovac će najprije procijeniti je li ponuđeno zlato izvorno ili je riječ o krivotvorini. To je kod zlata relativno jednostavno ustanoviti, a mnogi će trgovci to moći učiniti golim okom ili pak stavljanjem nakita ili kovanice na vagu ili u vodu.

Zlato, naime, ima određenu specifičnu težinu i masu koja se znatno razlikuje od svih drugih usporedivih metala. Stoga su krivotvorine u odnosu na original znatno veće (ukoliko se nastoji zadržati predviđena težina) ili su znatno lakše (ukoliko se nastoji zadržati predviđena veličina).

Oznaka čistoće

Nakon što ustanovi da je riječ o izvornome zlatu, trgovac će potom, ukoliko je riječ o nakitu, nastojati pronaći oznaku čistoće. Ta oznaka prema zakonu o označavanju proizvoda od zlata treba biti utisnuta na svaku ogrlicu, narukvicu, prsten ili naušnicu. To je obično oznaka ispisana sitnim brojkama. Na temelju te oznake trgovac može znati količinu čistoga zlata što ga u sebi sadrži pojedini proizvod. Na zlatnike se oznaka čistoće u pravilu ne utiskuje, nego se čistoća zlata od kojega je kovanica izrađena provjerava u numizmatičkim katalozima. Izuzetak su neke domaće medalje od zlata iz u 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, na koje je utiskivana oznaka čistoće.

Zlatni se nakit tradicionalno označava u karatima ili u postotcima čistoće. Riječ je zapravo o kvalitativno istoj mjeri, izraženoj različim brojkama. Više o mjernim jedinicama za zlato i druge plemenite kovine možete pronaći ovdje.

Neki inozemni trgovci otkuplju samo zlatni granulat. To znači da ćete svoje zlato, prije nego što ga ponudite na prodaju, trebati odnijeti u rafineriju na pročišćavanje. Troškovi pročišćavanja obično nisu pretjerano veliki, te iznose nekoliko postotaka vrijednosti čistoga zlata koji na taj način dobivate. Pročišćeno zlato u pravilu otkupljuju oni trgovci koji nemaju vlastite rafinerije, odnosno, oni koji se ponajprije bave otkupom i prodajom investicijskoga zlata – zlatnih kovanica i poluga.

Lagana i brza procjena

Vlasnici zlatnih kovanica i službeno priznatih zlatnih poluga (tzv. “good delivery” zlato) u svojevrsnoj su prednosti u odnosu na one koji posjeduju zlatni nakit, budući da je kovanice i poluge mnogo jednostavnije procijeniti. Riječ je o standardiziranim proizvodima koji imaju specifična svojstva na temelju kojih je moguće brzo obaviti provjeru izvornosti, a što nije slučaj sa zlatnim nakitom. Zbog toga je investicijsko zlato uvijek bolje držati u formi zlatnika i poluga, dok nakit treba smatrati ukrasom i tako ga tretirati.

Nakon što obavi sve potrebne provjere i procjene, trgovac će obaviti isplatu u skladu s politikom tvrtke. Neki trgovci za otkup zlata isplaćuju odmah u gotovini, dok drugi pak isplatu obavljaju putem bankovnoga računa. Bankovni transfer osobito je popularan kod trgovaca u inozemstvu.

Prilikom prodaje zlatne imovine u obliku lomljenoga zlata, cijena se u pravilu dogovara izravnom pogodbom. Dakle, kupac i prodavač pregovaraju o cijeni na licu mjesta, dok je trenutna cijena zlata samo referentna točka od koje se kreće u pregovorima. To znači da prodavač treba nastojati pokazati pregovaračku snagu kako bi postigao što veću cijenu. A da bi to mogao, trebao bi prikupiti informacije o stvarnoj vrijednosti svoje imovine, i naučiti ponešto o zlatu kao sirovini i sredstvu razmjene.

Kako teče proces otkupa zlata Reviewed by on . [caption id="attachment_1719" align="alignright" width="300"] Foto: sxc.hu[/caption] Proces otkupa lomljenoga zlata (zlatnog nakita, zlatnika i poluga) relativn [caption id="attachment_1719" align="alignright" width="300"] Foto: sxc.hu[/caption] Proces otkupa lomljenoga zlata (zlatnog nakita, zlatnika i poluga) relativn Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori