Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Otkup zlata » Što trebate znati prije nego što svoje zlato ponudite za otkup

Što trebate znati prije nego što svoje zlato ponudite za otkup

18.01.2010. / 16:27 Autor: Kategorija: Otkup zlata A+ / A-
Otkup zlata - nakit

Foto: © Alphaluxury | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Prije nego što svoje zlato ponudite za otkup, dobro je barem ukratko se upoznati sa stanjem na tržištu, a također i dobiti osnovnu ideju o vlastitoj zlatnoj imovini – nakitu, kovanicama ili polugama – kako biste izbjegli da vas osoba ili tvrtka koja obavlja otkup zakine za dobar dio njihove vrijednosti.

Zlato se smatra jednim od najboljih čuvara vrijednosti imovine. Zlatne kovanice koje su se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća koristile kao sredstvo plaćanja roba i usluga još danas imaju vrijednost zlata od kojega su izrađene, premda su države koje su ih izdavale prestale postojati. Papirnati novac, nasuprot tome, nestao je zajedno s propašću država koje su ga tiskale.

Budući da je Hrvatska i zemlje regije kroz povijest bile dijelom većih državnih tvorevina koje su izdavale optjecajni novac od zlata i srebra, i još i danas mnogi građani posjeduju numizmatičke primjerke zlatnoga i srebrnoga novca, čuvajući ga za “crne dane”.

Čvrst osjećaj sigurnosti

U Hrvatskoj, ali i u zemljama regije, postoji i običaj kupnje zlatnih ogrlica, naušnica, prstenja i drugoga nakita u povodu posebnih životnih svečanosti. Neke od tih svečanosti su rođenje djeteta, krštenje i potvrda, rođendani i vjenčanja. Takav je oblik darivanja zlata izuzetno prikladan za primatelja, budući da on na taj način stječe trajnu vrijednost koju može koristiti kao jamstvo i podršku u trenucima životnih kriza. A kada kriza dođe, vlastitu je zlatnu imovinu jednostavno i lagano pretvoriti u likvidna novčana sredstva. Posjedovanjem zlata stječe se čvrst osjećaj sigurnosti koji nije moguće steći na drugi način, pa čak i ako posjedujete nekretnine ili zalihe hrane.

Trgovci koji se bave otkupom zlata mnogo bolje razumiju tu dinamiku nego prosječni vlasnik zlatne imovine. Oni znaju da se osobna zlatna imovina u pravilu nudi za otkup samo u trenucima velikih nevolja. A kada nevolje dođu, osoba koja prodaje zlato nema velikoga manevarskog prostora za pregovaranje o cijeni. To trgovci znaju dobro iskoristiti. Prodavatelj koji ne zna ništa o vrijednosti svoje imovine, savršena je meta za cjenovno podcjenjivanje.

Ponuda putem interneta

Trgovce zbog toga ne treba kriviti. Oni uvijek nastoje postići najnižu otkupnu cijenu s obzirom na okolnosti transakcije, baš kao i svaki drugi mudar trgovac. Stoga prodavatelj ima osobnu odgovornost da na susret s trgovcem dođe spreman i naoružan odgovarajućim znanjem i informacijama. Na taj način neće postati lak plijen trgovčevoj pregovaračkoj snazi.

Kada nudite svoje zlato za otkup, nemojte se dovesti u situaciju da vlastitu imovinu morate prodavati žurno. Dopustite si jedan ili dva dana vremena da kontaktirate nekoliko trgovaca. Na taj ćete način trgovcu pokazati svoju predanost da postignete što bolju cijenu. Više o psihologiji otkupa možete pročitati ovdje.

Što trebate znati prije nego što svoje zlato ponudite za otkup Reviewed by on . [caption id="attachment_1711" align="alignright" width="300"] Foto: © Alphaluxury | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Prije nego što svo [caption id="attachment_1711" align="alignright" width="300"] Foto: © Alphaluxury | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Prije nego što svo Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori