Četvrtak , 28.10.2021.

Početna » Otkup zlata » Psihologija otkupa zlata

Psihologija otkupa zlata

18.01.2010. / 00:45 Autor: Kategorija: Otkup zlata A+ / A-
Psihologija otkupa zlata

Foto: oddstock, Flickr

Prodaja vlastite zlatne imovine nerijetko se događa u izvanrednim životnim okolnostima.

Neplaćena rata kredita ili dug koji valja hitno podmiriti prisiljava nas da ponudimo zlato na otkup, premda to ne bismo željeli, jer predmeti koje posjedujemo za nas imaju mnogo veću emocionalnu vrijednost od vrijednosti zlata što ga ti predmeti sadrže.

Neprijatelj trezvenom rasuđivanju

Krizna situacija neprijatelj je trezvenom rasuđivanju, i umanjuje našu sposobnost da s trgovcem ispregovaramo najpovoljniju cijenu otkupa. Stoga bi prilikom prodaje osobnih dragocjenosti, ako je ikako moguće, trebalo izbjeći hitne situacije.

Nekoliko dana predaha znatno može ojačati našu pregovaračku poziciju. A ako manevarskog prostora za pregovaranje otkupa ipak nema, treba razmisliti o tome da se na pregovore s trgovcem pošalje član obitelji ili prijatelj koji nije emocionalno toliko vezan uz teškoće u kojima ste se našli.

Nadalje, različiti trgovci na različite načine pristupaju svojim klijentima. Neke zanima samo novac, i nemaju osjećaj razumijevanja za nevolje u kojima se prodavatelji osobnih dragocjenosti nalaze. Drugi pak nastoje, koliko je to moguće, izići u susret i suosjećati s klijentom u nevolji.

Trgovci vrijedni vašega povjerenja

Ukoliko primjerice, očekujete da bi se vaša financijska situacija u kraćem razdoblju mogla poboljšati, trgovac koji ima razumijevanja možda će vam omogućiti da otkupite dragocjenost po istoj ili neznatno većoj cijeni od one po kojoj ste mu je prodali. Trgovac koji je spreman pričekati i ne odmah prodavati ili pretapanjem uništiti vaše dragocjenosti vrijedan je da mu poklonite dodatno povjerenje.

Posjedovanje zlata predstavlja svojevrsnu policu osiguranja i obično se prodaje samo u izvanrednim situacijama. Zbog toga je mudro u vremenu obilja kupovati zlatne proizvode prema kojima nećete razviti emocionalnu povezanost. To su obično investicijski zlatnici i poluge koji nemaju znatnu vrijednost iznad vrijednosti zlata od kojega su izrađene. Za razliku od kovanica i poluga, zlatni nakit obično se kupuje ili poklanja kao povod za stvaranje sjećanja, u povodu godišnjica, proslava i sličnih događaja. Kupnja i čuvanje zlatnoga nakita, stoga, nije primjeren oblik štednje za “crne dane”, osim u slučaju ako ste sposobni lagano se osloboditi emocionalne vezanosti.

Zlato ne gubi sjaj

Ako i dođe do toga da je nužno nešto prodati kako biste prebrodili krizu, razmislite o prodaji predmeta koji nisu od zlata. Plemenite kovine, naime, u vremenima gospodarskih kriza kakvu upravo proživljavamo polagano ali sigurno dobivaju na vrijednosti. Stoga, ukoliko svoj nakit ne prodate danas, on će sutra možda vrijediti još više.

Za razliku od većine stvari koje nas okružuju, a koje vremenom u potpunosti izgube vrijednost, zlato je jedini oblik ulaganja koji nikada ne može biti sasvim obezvrijeđen. Po tome se žuta plemenita kovina razlikuje od bilo koje druge imovine koju biste mogli posjedovati. Ona predstavlja izvrstno sredstvo očuvanja vrijednosti kroz duga vremenska razdoblja.

Psihologija otkupa zlata Reviewed by on . [caption id="attachment_1721" align="alignright" width="300"] Foto: oddstock, Flickr[/caption] Prodaja vlastite zlatne imovine nerijetko se događa u izvanrednim [caption id="attachment_1721" align="alignright" width="300"] Foto: oddstock, Flickr[/caption] Prodaja vlastite zlatne imovine nerijetko se događa u izvanrednim Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori