Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Savjeti » Devet pravila za uspješno ulaganje u plemenite kovine

Devet pravila za uspješno ulaganje u plemenite kovine

26.03.2010. / 22:42 Autor: Kategorija: Savjeti A+ / A-
Savjeti za uspješno ulaganje u plemenite kovine

Foto: 401(K) 2012, Flickr

Popularna američka web stranica “eHow” koja posjetiteljima nudi raznovrsne životne savjete, objavila je zanimljiv tekst “Kako investirati u plemenite kovine”.

U tekstu se ističe kako iskusniji ulagači dobro znaju da se zlato, srebro i platina mogu izvrsno iskoristiti kao sredstvo očuvanja i uvećanja vlastitoga bogatstva. Čitatelje se, zatim, putem devet kratkih savjeta upućuje na što treba obratiti pozornost kada se ulaže u metale trajne vrijednosti.

Ulaganje kao i svako drugo

“Ako se koristi ispravno, plemenite kovine mogu biti učinkovit element diverzificiranog investicijskog portfelja, no ne treba zaboraviti kako su oni ipak samo ulaganje kao i svako drugo, te sadrže u sebi čimbenik rizika, premda umjerenog.”, objašnjava autor.

Evo i devet pravila navedenih u tekstu, koje bi svaki ulagač u zlato, srebro i platinu trebao znati:

1. Upoznajte pet ključnih načina kako možete investirati u plemenite kovine: fizičko zlato u obliku poluga i kovanica, ulagački certifikati, dionice rudnika zlata, srebra i drugih nebaznih kovina, te ulaganje u terminsko tržište

2. Fizičko zlato u obliku poluga i kovanica kupujte ponajprije ako ste zainteresirani za dostizanje investicijske sigurnosti i raspršenosti rizika.

3. Prepoznajte da se ulaganje u fizičko zlato i srebro dijeli na dvije kategorije: ulaganje u bulione (tj. strogo investicijski oblik ulaganja; bulioni se sastoje od čista ili gotovo sasvim čista zlata) i u numizmatiku (tj. kovanice koje osim osnovne vrijednosti plemenite kovine od koje su izrađeni imaju i dodatnu vrijednost zbog toga što su rijetke ili vrlo tražene).

Trgovac i njegovi klijenti

4. Pažljivo birajte trgovca zlatom od kojega ćete kupiti investicijske oblike plemenitih kovina. Razmotrite koliko je pojedini trgovac ugledan, koliko dugo opstaje na tržištu, tko su mu obično klijenti i za koji segment tržišta je specijaliziran.

5. Raspitajte se malo prije nego što se odlučite za kupnju. Premija na istu investicijsku kovanicu može zamjetno varirati. Mali investitori najčešće odabiru poznate kovanice od jedne unce, zato jer su prepoznatljive, lako ih je nabaviti, pohraniti i kasnije, prema potrebi, prodati.

6. Naučite što više o tržištu numizmatike. Na cijenu numizmatičkih izdanja znatno utječe oblik (dizajn) kovanice, te njezino stanje (ne)istrošenosti, a ne samo vrijednost plemenite kovine od koje je izrađena.

Adrenalinski šokovi

7. Zlatne i srebrne certifikate kupujte onda kada ne želite skrbiti o skladištenju fizičkoga zlata i srebra. Certifikat predstavlja potvrdu o vlasništvu određene količine investicijskoga plemenitog metala.

8. Razmotrite mogućnosti ulaganja u dionice rudnika plemenitih kovina, te fondove koji ulažu u investicijske alate koji su vezani uz zlato, srebro, platinu… Zapamtite da vam ulaganje u pojedine dionice može donijeti puno veće prinose, ali i nemiran san ukoliko vrijednost dionica počne značajnije padati.

9. Za one koji uživaju u adrenalinskim šokovima, ulaganje u terminsko tržište plemenitih kovina prava je mogućnost. Terminski ugovori zapravo su ugovori o kupnji ili prodaji zlata, srebra i drugih kovina po određenoj cijeni u nekom trenutku u budućnosti. Za takav oblik ulaganja treba imati čvrste živce i puno samopoudanja, pa ga preporučujemo samo najhrabrijima.

Devet pravila za uspješno ulaganje u plemenite kovine Reviewed by on . [caption id="attachment_161" align="alignright" width="300"] Foto: 401(K) 2012, Flickr[/caption] Popularna američka web stranica "eHow" koja posjetiteljima nudi [caption id="attachment_161" align="alignright" width="300"] Foto: 401(K) 2012, Flickr[/caption] Popularna američka web stranica "eHow" koja posjetiteljima nudi Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori