Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Savjeti » Investiranje u zlato za hrvatske građane

Investiranje u zlato za hrvatske građane

18.04.2011. / 18:44 Autor: Kategorija: Savjeti A+ / A-
Zlatno gnijezdo

Foto: scottchan, freedigitalphotos.net

Nikada nije prekasno investirati u zlato, bez obzira na njegovu trenutnu cijenu. Većina se stručnjaka za ulaganje slaže da bi svaki investitor trebao držati najmanje pet do deset posto vlastita portfelja u plemenitim kovinama, dok se u vremenima krize kakvu upravo proživljavamo treba razmišljati i o povećanju “zlatnoga” portfelja i do 20 posto.

Zlato služi kao zaštita i osiguranje protiv inflacije, odnosno, obezvrjeđivanja stranih sredstava plaćanja poput američkog dolara ili eura, ali i lokalne valute kune.

Tradicionalni ulagački oblici u plemenite kovine – zlatne i srebrne poluge – ne mogu se kupiti u Hrvatskoj, zbog izuzetno restriktivnih zakona, koji na investicijsko, baš kao i na svako drugo zlato, naplaćuje porez od gotovo šezdeset posto.

Za razliku od Hrvatske, u Europskoj se Uniji na investicijsko zlato ne plaća apsolutno nikakav porez. Zbog toga ulagačima koji su zainteresirani za investiranje u zlato i druge plemenite kovine preporučujemo odlazak u Sloveniju kao najbližu, ali i najpovoljniju destinaciju.

Iznajmljivanje privatnih sefova u inozemstvu

U zlato se može ulagati kupnjom zlatnih poluga i zlatnih kovanica. U nekim se zemljama – osobito na azijskome kontinentu – smatra kako je i kupnja zlatnoga nakita također oblik ulaganja. No u Europi, zbog dodatnih poreza koji se za kupnju ogrlica, narukvica i naušnica izrađenih od plemenitih kovina, a koji se ne plaćaju za kupnju zlatnih poluga i zlatnika, ulaganje u nakit nešto je manje popularno i atraktivno.

Većina hrvatskih građana kupljeno zlato pohranjuje u iznajmljenim privatnim sefovima koji se mogu iznajmiti u svakoj većoj poslovnici banke u Europskoj Uniji. Samo dvadesetak kilometara od hrvatske granice moguće je pronaći veći broj banaka koje za nekoliko desetaka eura godišnje diskretno iznajmljuju sefove. Za više informacija o kupnji i pohrani zlatnih i srebrnih poluga u inozemstvu, kliknite ovdje…

No postoji mogućnost da hrvatski građani, ukoliko planiraju kupiti zlata u vrijednosti od desetak tisuća eura ili više, kupljeno zlato mogu u inozemstvu pohraniti bez ikakvih troškova. O tome doznajte više ovdje…

Investiranje u zlato za hrvatske građane Reviewed by on . [caption id="attachment_650" align="alignright" width="300"] Foto: scottchan, freedigitalphotos.net[/caption] Nikada nije prekasno investirati u zlato, bez obzi [caption id="attachment_650" align="alignright" width="300"] Foto: scottchan, freedigitalphotos.net[/caption] Nikada nije prekasno investirati u zlato, bez obzi Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori