Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Investiranje » Prodaja zlata u Hrvatskoj usklađena je s europskim standardima

Prodaja zlata u Hrvatskoj usklađena je s europskim standardima

04.04.2014. / 12:01 Autor: Kategorija: Investiranje, Prodaja zlata, Savjeti A+ / A-
Zlatne poluge

Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, prodaja zlata u investicijskom obliku u našoj je zemlji liberalizirana i u potpunosti usklađena s europskim smjernicama. Zbog toga kupci u Hrvatskoj, bez obzira radi li se o hrvatskim građanima ili građanima susjednih zemalja, mogu po konkurentnim cijenama kupiti zlatne poluge kod ovlaštenih trgovaca.

Prodaja zlata potpuno je transparentna i sigurna, a zlatne poluge nabavljaju se od uglednih europskih kovnica, prepoznatljivih diljem svijeta. Kupujete li fizičko zlato u Hrvatskoj, možete biti sigurni da je vaša kupnja obavljena prema svim europskim standardima.

Ukoliko razmišljate o kupnji investicijskoga zlata ili ste odluku već donijeli, predlažemo da posjetite web stranice za prodaju zlata i srebra i zatražite ponudu. Naši stručnjaci s višegodišnjim iskustvom pomoći će vam u odabiru portfelja poluga i kovanica skrojenog upravo za vaše potrebe.

Prodaja zlata u nekoliko jednostavnih koraka

Vodeći ulagački stručnjaci smatraju kako je investicijskom portfelju svakog ulagača mudro dodati najmanje pet do deset posto plemenitih kovina. Zlato i srebro predstavljaju izvrsno osiguranje zaokruženog ulagačkog portfelja, budući da je odnos cijene zlata u odnosu na cijene drugih investicijskih klasa u pravilu inverzan. Kupnjom plemenitih kovina, stoga, ostvarujete zaštitu u slučaju nagloga pada cijena na tržištima dionica, obveznica i nekretnina.

Za ulagače koji planiraju utrošiti nekoliko tisuća eura svoga novca za kupnju zlata, preporučujemo kupnju zlatnih poluga mase 50 grama i 100 grama. Radi se o polugama kod kojih je odnos mase i cijene po gramu čistoga zlata optimalan. Poluge navedenih masa lagano je pohraniti, a u slučaju potrebe moguće ih je jednostavno i brzo unovčiti.

Prodaja zlata obavlja se u nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak jest odluka o količini i apoenima. Zlatne poluge prodaju se u veličinama od 1 gram, 2 grama, 5 grama, 10 grama, 20 grama, jedne unce (31,1035 grama), 50 grama, 100 grama, 250 grama, 500 grama i 1000 grama. Postoje također i 14 kilogramske zlatne poluge, no one se uglavnom koriste kao jamstvo ugovornih transakcija u zlatu, te obično ne napuštaju trezor u kojima su pohranjene.

Idući je korak narudžba zlatnih poluga. Za manje količine (do jednog kilograma), prodaja zlata obavlja se putem izravne narudžbe nekoj od uglednih europskih kovnica: Argor Heraeus, Umicore ili Geiger. Nakon što poluge pristugnu iz kovnice, kupac ih plaća po cijeni fiksiranoj u trenutku narudžbe, te ih odmah preuzima. Na taj je način prodaja zlata zaokružena.

Prodaja zlata u Hrvatskoj usklađena je s europskim standardima Reviewed by on . [caption id="attachment_1086" align="alignright" width="300"] Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons[/caption] Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, prodaja zlata [caption id="attachment_1086" align="alignright" width="300"] Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons[/caption] Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, prodaja zlata Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori