Utorak , 16.07.2024.

Početna » Vijesti iz svijeta » Cijena plemenitih kovina raste zbog slabih podataka o zaposlenosti

Cijena plemenitih kovina raste zbog slabih podataka o zaposlenosti

10.02.2014. / 14:01 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Cijena zlata raste

Foto: mapichai, Flickr

Početak tjedna na tržištu plemenitih kovina započeo je rastom cijene zlata, i to kao odgovor ulagača na podatke o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama koji su bili lošiji od očeivanih. Spot cijena zlata dosegnula je 1272 dolara i 40 centi za uncu, i to nakon što je protekli tjedan za žutu plemenitu kovinu završio u pozitivnom teritoriju za gotovo dva posto.

Pozornost tržišta usmjerena je na svjedočenje nove guvernerice američke središnje banke FED Janet Yellen koje je planirano za ovaj tjedan najprije u američkom Kongresu, a potom i u Senatu. Analitičari s nestrpljenjem iščekuju guverneričino pojavljivanje u javnosti, jer će to biti njezin prvi javni nastup nakon što je početkom ovoga mjeseca i službeno preuzela dužnost od starog guvernera Bena Bernankea. Njezine izjave mogle bi znatno utjecati ne samo na tržište dionica i obveznica, nego i na tržište plemenitih kovina.

Tehnička analiza

Percepcija na tržištu zlata i srebra jest da će monetarna politika koju će zastupati Janet Yellen biti pozitivna za rast cijena plemenitih kovina, budući da će biti nastavljeno kvantitativno oslabljivanje dolara kroz program otkupljivanja američkih obveznica u visini od 75 milijardi dolara mjesečno.

Što se tiče tehničke analize tržišta, cijena zlata probila je prosječnu razinu mjerenu unatrag stotinu dana (100-day moving average) od 1267 dolara, te analitičari sada očekuju da bi uskoro mogla biti probijena prosječna razina mjerena unatrag dvjesto dana (200-da moving average) koja trenutno iznosi 1307 dolara.

Cijena plemenitih kovina raste zbog slabih podataka o zaposlenosti Reviewed by on . [caption id="attachment_1892" align="alignright" width="300"] Foto: mapichai, Flickr[/caption] Početak tjedna na tržištu plemenitih kovina započeo je rastom cij [caption id="attachment_1892" align="alignright" width="300"] Foto: mapichai, Flickr[/caption] Početak tjedna na tržištu plemenitih kovina započeo je rastom cij Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori