Utorak , 16.07.2024.

Početna » Vijesti iz svijeta » Cijena zlata iznad 1300 dolara za uncu, probijeni važni tehnički indikatori

Cijena zlata iznad 1300 dolara za uncu, probijeni važni tehnički indikatori

14.02.2014. / 11:02 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Cijena zlata ide gore

Foto: David Castillo Dominici, freedigitalphotos.net

Spot cijena zlata u uzlaznoj je putanji probila neke od ključnih tehničkih indikatora. Nakon što je tijekom jučerašnjeg trgovinskog dana skočila iznad psihološke granice od 1300 dolara za uncu, cijena zlata trenutno je 10 posto iznad prosjeka cijene izračunate u trenutku dnevnoga zatvaranja burze tijekom 2013. godine.

Zlato se jučer prodavalo po cijeni od 1304,75 dolara za uncu, što je tromjesečni cjenovni rekord. I tehnički indikator prosjeka cijene zlata u zadnjih 200 dana također je probijen, što je iznimno važno za potencijalni nastavak uzlaznoga trenda.

Rastu cijene i dionica i plemenitih kovina

Ovotjedni rast cijena plemenitih kovina osobito je zanimljiv u svjetlu rasta cijena dionica na ključnim svjetskim burzama. Uobičajeno je da su plemenite kovine i dionice investicijske klase koje su u žestokoj konkurenciji, te kada cijena jedne od tih dviju klasa raste, drugoj cijena pada. No čini se da na različitim tržištima djeluju silnice koje stvaraju dobru podlogu za tržišnu anomaliju kojoj smo upravo svjedoci.

Jedna od najvažnijih silnica za takvo stanje zacijelo je agresivna monetarna politika američke središnje banke koja unatoč blagom smanjenju mjesečnih iznosa ubrizgavanja novostvorenog novca u svjetsku ekonomiju sa 85 milijardi na 75 milijardi dolara i dalje nastavlja proizvoditi dolare ni iz čega, kako bi utjecala na cijene različitih investicijskih klasa. Takvu agresivnu monetarnu politiku u većoj ili manjoj mjeri slijede i druge središnje banke, čime se stvara dobra podloga za nastavak rasta cijena svih proizvoda i usluga, pa tako i dionica i plemenitih kovina.

 

Cijena zlata iznad 1300 dolara za uncu, probijeni važni tehnički indikatori Reviewed by on . [caption id="attachment_1943" align="alignright" width="300"] Foto: David Castillo Dominici, freedigitalphotos.net[/caption] Spot cijena zlata u uzlaznoj je put [caption id="attachment_1943" align="alignright" width="300"] Foto: David Castillo Dominici, freedigitalphotos.net[/caption] Spot cijena zlata u uzlaznoj je put Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori