Nedjelja , 24.10.2021.

Početna » Vijesti iz svijeta » Donald Trump zlatom osigurava svoje poslovne nekretnine

Donald Trump zlatom osigurava svoje poslovne nekretnine

14.09.2011. / 13:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Donald Trump

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Donald Trump, poznati američki milijarder i investitor u nekretnine, u svom je pompoznome stilu objavio danas da je od svojih klijenata počeo primati zlato kao osiguranje za iznajmljivanje poslovnih prostora koji su u njegovu posjedu.

Od američke tvrtke Apmex, koja planira iznajmiti cijeli kat u jednom od Trumpovih poslovnih nebodera na njujorškom Manhattanu, Donald Trump primit će tri zlatne poluge veličine mobitela, težine 995 grama (32 unce) i ukupne vrijednosti oko 130 tisuća eura, kao jamstvo plaćanja najamnine. Apmex je tvrtka koja se bavi trgovinom investicijskoga zlata, pa stoga nije neobično da je upravo ta tvrtka prva sklopila ugovor o osiguranju u zlatu s Donaldom Trumpom.

Slabost američkog dolara

Nedvojbeno je kako je ovaj potez Donalda Trumpa zapravo svojevrsna medijska igra kojom želi privući pozornost javnosti prema plemenitim kovinama, te istaknuti slabost američkog dolara kao globalne transakcijske valute. Izjavom za američki poslovni dnevnik Wall Street Journal, Trump je nastojao pojačati dojam, istaknuvši kako je “tužan dan u kojemu vlasnik poslovnih nekretnina počinje prihvaćati zlato umjesto dolara…”.

On je ustvrdio kako je američko gospodarstvo u lošem stanju, te da predsjednik Barack Obama ne čini ništa kako bi zaštitio američki dolar od obezvrjeđivanja. Naglasio je također da će se njegovim primjerom zacijelo povesti i drugi poslovni ljudi, te je izrazio nadu da će to potaknuti političare na promjenu ponašanja prema dolaru.

Je li zlato novac?

Predsjednik uprave tvrtke Apmex prokomentirao je postupak Donalda Trumpa sljedećim riječima: “Rekao bih da je Trump pametan momak, jer shvaća da je zlato bolja stvar od gotovine.”

Najnoviji potez Donalda Trumpa pokazuje kako se on ne slaže s izjavom guvernera američke središnje banke Bena Bernankea da zlato nije novac. Guverner je, naime, prošloga mjeseca tijekom svjedočenja pred američkim kongresom izjavio kako zlato nije monetarna kategorija, te da se u rezervama središnjih banaka diljem svijeta nalazi samo iz povijesnih razloga. No, sve se češće u platnome prometu vodećih zemalja svijeta kao sredstvo osiguranja pojavljuje upravo žuta plemenita kovina, a Donald Trump svojim izjavama i djelovanjem takvo stanje stvari i potvrđuje.

Donald Trump zlatom osigurava svoje poslovne nekretnine Reviewed by on . [caption id="attachment_782" align="alignright" width="300"] Foto: Gage Skidmore, Flickr[/caption] Donald Trump, poznati američki milijarder i investitor u nekr [caption id="attachment_782" align="alignright" width="300"] Foto: Gage Skidmore, Flickr[/caption] Donald Trump, poznati američki milijarder i investitor u nekr Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori