Petak , 15.11.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Dosegnut novi europski rekord cijene zlata

Dosegnut novi europski rekord cijene zlata

30.11.2010. / 17:18 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Euro

Foto: Tobias Abel, Flickr

Zbog značajnoga pada povjerenja svjetskih investitora u zajedničku europsku valutu, ali i povjerenja u europsko gospodarstvo u cjelini, ulaganje u plemenite kovine opet je postalo vrlo popularno među ulagačima u Europi.

Cijena zlata jutros je, naime, nakon gotovo pola godine dosegnula novi povijesni rekord izražen u euru. Čista unca zlata (31,1 grama) prodavala se na svjetskome tržištu po 1065 eura i 34 centa, što je za 17 eura više od prethodne maksimalne cijene dostignute početkom lipnja ove godine.

I dalje vlada zabrinutost

Budući da je na svjetskim burzama američki dolar osnovna valuta trgovanja plemenitim kovinama, dvije su tržišne silnice prouzročile ovaj rekord. Euro je u odnosu na dolar u zadnjih desetak dana izgubio na vrijednosti oko tri posto, no to možda i ne bi bio dovoljan razlog za probijanje eurskoga rekorda da cijena zlata izražena i u američkim dolarima jutros nije skočila s 1365 dolara na 1376 dolara za uncu.

Sve to pokazuje kako su ulagači diljem svijeta i dalje zabrinuti zbog nastavka ekspanzivne monetarne politike europske središnje banke, ali i američkoga FED-a. Tržišni signali upućuju na zaključak kako investitori ne vjeruju previše uspjehu financijske pomoći što ju je Europska Unija ovih dana pružila Irskoj u visini od čak 85 milijardi eura. Neki analitičari tvrde kako je Portugal sljedeći “bolesnik” na listi za pomoć, a nakon njega slijedi Španjolska.

Dosegnut novi europski rekord cijene zlata Reviewed by on . [caption id="attachment_538" align="alignright" width="300"] Foto: Tobias Abel, Flickr[/caption] Zbog značajnoga pada povjerenja svjetskih investitora u zajedni [caption id="attachment_538" align="alignright" width="300"] Foto: Tobias Abel, Flickr[/caption] Zbog značajnoga pada povjerenja svjetskih investitora u zajedni Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori