Utorak , 26.09.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Druga najveća američka banka počela primati zlato kao kreditno jamstvo

Druga najveća američka banka počela primati zlato kao kreditno jamstvo

09.02.2011. / 13:52 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
J.P. Morgan & Bank of America

Zgrade J.P. Morgan Chase i Bank of America
Foto: Mariano Mantel

J.P. Morgan Chase, druga po veličini banka u Sjedinjenim Državama, počela je izdavati kredite za kupnju vrijednosnih papira na temelju pologa fizičkoga zlata kao jamstva.

Riječ je o potezu koji je privukao značajnu pozornost svjetskih poslovnih medija, budući da se njime ojačava pozicija ove plemenite kovine kao alternativne valute. Osim kao kolateralu za kredite kojima se kupuju dionice, obveznice i drugi vrijednosni papiri, J.P. Morgan Chase zlato je započeo primati i kao jamstvo za kredite kojima se reprogramiraju dugovi.

Remonetizacija plemenitih kovina

Zbog sve većeg nepovjerenja iskusnih investitora prema vodećim svjetskim valutama, zlato se sve češće počelo pojavljivati kao sredstvo očuvanja vrijednosti imovine imućnih pojedinaca i tvrtki. Stoga je bilo samo pitanje dana kada će se bankarski sektor prilagoditi novonastaloj situaciji, te početi prihvaćati fizičko zlato kao kreditnu kolateralu.

Analitičari ističu kako je očigledan trend remonetizacije plemenitih kovina, kojima one ponovno postaju ravnopravno financijsko sredstvo. Ipak, korištenje zlata kao jamstva za podizanje kredita još uvijek nije rasprostranjen oblik bankarskoga osiguranja, a niti se očekuje da će to postati u idućih godinu dana.

Ipak, banka J.P. Morgan Chase najavila je kako će do kraja godine, osim zlata, početi primati i druge plemenite kovine, ali i robne zalihe, kao kolateralno sredstvo za davanje kredita.

Druga najveća američka banka počela primati zlato kao kreditno jamstvo Reviewed by on . [caption id="attachment_602" align="alignright" width="300"] Zgrade J.P. Morgan Chase i Bank of AmericaFoto: Mariano Mantel[/caption] J.P. Morgan Chase, druga p [caption id="attachment_602" align="alignright" width="300"] Zgrade J.P. Morgan Chase i Bank of AmericaFoto: Mariano Mantel[/caption] J.P. Morgan Chase, druga p Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori