Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Golema potražnja za investicijskim ‘Zlatnim bizonima’

Golema potražnja za investicijskim ‘Zlatnim bizonima’

04.05.2010. / 09:16 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Golema potražnja za investicijskim 'Zlatnim bizonima'

Foto: Eric Golub, Flickr

U svega dva dana zaprimljeno je više od 48 tisuća prednarudžbi za kupnju američke investicijske kovanice ‘Zlatni bizon’ (Gold Buffalo) u izdanju za 2010. godinu, objavila je američka kovnica ‘US mint’ koja proizvodi ovaj popularni ulagački zlatnik čistoće 99,99 posto.

Primanje prednarudžbi započelo je 29. travnja, čime je napokon završena četvoromjesečna nestašica na tržištu, budući da su sve zalihe zlatnih ‘Bizona’ iz prethodnih godina rasprodane još krajem 2009. godine.

Nema sirovine

Prošle je godine američka kovnica ‘US mint’ ponudila izdanje ‘Zlatnoga bizona’ za 2009. godinu tek sredinom listopada. Zbog enormne potražnje, cjelokupno je izdanje od 200 tisuća primjeraka prodano do početka prosinca.

Analitičari tvrde kako američka kovnica koja proizvodi zlatne ‘Bizone’ ima teškoća s osiguravanjem dostatne količine sirovine za proizvodnju zlatnih kovanica.

I ‘Orlovi’ odlično lete

Ukupna količina ‘Zlatnih bizona’ koji su naručeni u svega dva radna dana travnja usporediva je s jednomjesečnom prodanom količinom ‘Zlatnih američkih orlova’ u Sjedinjenim Državama. ‘Zlatni američki orao’ u izdanju za 2010. godinu počeo se prodavati sredinom siječnja ove godine, te je u prva četiri mjeseca prodan u 331.500 komada. Prodana količina ‘Zlatnih orlova’ u travnju je iznosila nešto više od 60 tisuća primjeraka.

Razlika između ‘Zlatnoga orla’ i ‘Zlatnoga bizona’ nije u količini zlata što ga sadrži pojedini zlatnik (oba su izrađena od zlata čiste težine jedne unce ili 31,1035 grama), nego se razlikuju po primjesama. ‘Zlatni bizon’ izrađen je gotovo isključivo od zlata (99,99 posto), dok ‘Zlatni orao’ sadrži 91,6 posto (22 karata) zlata, uz primjesu bakra i srebra koji mu daju čvrstoću.

Golema potražnja za investicijskim ‘Zlatnim bizonima’ Reviewed by on . [caption id="attachment_262" align="alignright" width="300"] Foto: Eric Golub, Flickr[/caption] U svega dva dana zaprimljeno je više od 48 tisuća prednarudžbi z [caption id="attachment_262" align="alignright" width="300"] Foto: Eric Golub, Flickr[/caption] U svega dva dana zaprimljeno je više od 48 tisuća prednarudžbi z Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori