Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Indija kupila 200 tona zlata od Međunarodnog monetarnog fonda

Indija kupila 200 tona zlata od Međunarodnog monetarnog fonda

21.11.2009. / 15:49 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Indija kupila 200 tona zlata od Međunarodnog monetarnog fonda

Foto: Wikimedia Comons, Agnico Eagle

Indijska je središnja banka od Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) kupila 200 tona zlatnih poluga koje su do tada bile u trezorima ove međunarodne financijske institucije.

Za svoju novu zlatnu rezervu Indijci su platili 6,7 milijardi američkih dolara, a cijela transakcija obavljena je u drugoj polovici listopada ove godine. Na taj je način Indija pojačala svoje rezerve za gotovo jednu trećinu, koje prema posljednjim podacima iznose 757 tona.

Utjecaj na male ulagače

Vijest iz Indije snažno je odjeknula u svjetskim financijskim krugovima, te je pojačala špekulacije koje postoje od ranije o tome da i druge zemlje s velikim novčanim rezervama poput Kine planiraju u bližoj budućnosti učiniti isto.

Analitičari tvrde kako se “zlatna” transakcija takve magnitude u svijetu nije dogodila već desetljećima. Zadnji su se puta kupovine zlata usporedive veličine zbivala u 30-tim i 40-tim godinama 20. stoljeća kada je središnja banka Sjedinjenih Američkih Država popunjavala svoje zlatne rezerve.

Indijski interes za kupovinu zlata na veliko može imati znatne posljedice i na male ulagače, budući da veliki igrači s mnogo zlatnih rezervi mogu imati značajan utjecaj na snažan rast ili pad cijene unce zlata i drugih plemenitih kovina.

Indija kupila 200 tona zlata od Međunarodnog monetarnog fonda Reviewed by on . [caption id="attachment_10" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Comons, Agnico Eagle[/caption] Indijska je središnja banka od Međunarodnog monetarno [caption id="attachment_10" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Comons, Agnico Eagle[/caption] Indijska je središnja banka od Međunarodnog monetarno Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori