Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Vijesti iz svijeta » Indijska potrošnja srebra porast će zbog izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu

Indijska potrošnja srebra porast će zbog izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu

12.02.2014. / 13:43 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Solarni paneli sadrže srebro

Foto: lars hammar, Flickr

U indijskoj saveznoj državi Rajastan uskoro će početi izgradnja najveće solarne elektrane na svijetu. Zbog toga analitičari očekuju da će se u Indiji značajno povećati potražnja za srebrom, budući da će za proizvodnju solarnih kolektora za tu megaelektranu trebati godišnje čak 20 milijuna unci srebra. To znači da će se potražnja za srebrom u svrhu generiranja električne energije u Indiji povećati za gotovo 40 posto, budući da su indijski proizvođači solarnih panela 2013. godine utrošili 50 milijuna srebrnih unci.

Predviđeno je da nova indijska solarna elektrana obuhvati ukupno 77 četvornih kilometara. Za tu je svrhu državno zemljište već rezervirano, te se samo čeka početak radova na instalaciji panela i kolektora. Ukupna cijena izgradnje elektrane iznosit će 4,4 milijardi američkih dolara, a predviđena ekploatacijska dob bit će 25 godina.

Kina i Japan uskaču u vagon

Indijska je vlada postavila strateški cilj izgradnje većeg broja solarnih elektrana, što će Indiju roku od tri desetljeća učiniti vodećom zemljom u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Predviđeno je da se postojeći solarni kapaciteti povećaju sa sadašnjih 2.5 gigavata generirane snage na 20 gigavata do 2020. godine.

Zbog toga se očekuje da će potražnja za srebrom u Indiji rasti po značajnim stopama, budući da je ova plemenita kovina ključna za proizvodnju fotoelektričnih panela. A to bi, prema procjenama analitičara, moglo pogurati cijenu srebra na znatno više razine od onih po kojima se srebro na svjetskome tržištu prodaje danas.

Osim Indije, povećanje interesa za proizvodnju struje iz energije sunca pokazuju i Kina i Japan. Ako se ostvare kineske i japanske najave, cijena srebra u godinama koje su pred nama mogla bi dosegnuti nove nominalne vrhunce.

Indijska potrošnja srebra porast će zbog izgradnje najveće solarne elektrane na svijetu Reviewed by on . [caption id="attachment_1915" align="alignright" width="300"] Foto: lars hammar, Flickr[/caption] U indijskoj saveznoj državi Rajastan uskoro će početi izgradnj [caption id="attachment_1915" align="alignright" width="300"] Foto: lars hammar, Flickr[/caption] U indijskoj saveznoj državi Rajastan uskoro će početi izgradnj Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori